Misteriozna smrt miliona morskih zvijezda

Neobična pojava počela je u junu 2013. godine kada su registrovani prvi slučajevi smrti morskih zvijezda na obalama
273 pregleda 3 komentar(a)
Morska zvijezda, Foto: En.wikipedia.org
Morska zvijezda, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 02.02.2014. 11:16h

Milioni morskih zvezda misteriozno ginu posljednjih nekoliko mjeseci duž obala Amerike od Aljaske do juga Kalifornije, dok morski biolozi sve više ističu ključnu ulogu tih beskičmenjaka za obalski ekološki sistem, saopštili su danas naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u SAD.

Neobična pojava počela je u junu 2013. godine kada su registrovani prvi slučajevi smrti morskih zvijezda na obalama, izjavio je Džonatan Sliman, direktor američkog Centra za istraživanje divlje faune pri Institutu za geofiziku.

Najviše su pogodjene dvije vrste morskih zvezda - zvijezda pupurne boje (pisaster oćraceus) i zvijezde poznata kao morsko sunce (pycnopodia heliandhoides). Raznih boja morsko sunce je najveća zvezda u moru, prečnika više od jednog metra.

Uginule morske zvijezde su imale površinske povrede bijele boje kao i opšte smekšavanje, kao što je gubitak krakova i postepeno propadanje tijela, što poslije nekoliko dana dovodi do uginuća, naveli su naučnici.

Čitave naseobina morskih zvijezda nestale su na obalama američke države Vašingtona, u Kanadi, do juga Kalifornije. Smatra se da je stopa smrtnosti dostigla čak 95 odsto, navodi se u naučnoj studiji.

Eksperti koji decenijama prate ekološki sistem na tom području ne mogu da utvrde tačan uzrok smrti tih morskih životinja."Pretpostavljamo da je u pitanju neka patogena klica, parazit, virus ili bakterija koji napada morske zvijezde i utiče na njihov imunitet i stvara promjene na tijelu koje su smrtonosne", izjavio je jedan od autora studije Pit Rejmondi, profesor biologije Univerziteta Santa Kruz u Kaliforniji.

Prema njegovim riječima, uginuće morskih zvijezda se dogođalo u prošlosti ali je uzrok bio pregrijevanje vode na obalama, ali to nije sad slučaj.

Naučnici navode da morske zvijezde više vole svježiju vodu i da toplota utiče na njihovo zdravlje stavarajući rane i infekcije.

Postoji 1.700 vrsta morskih zvijezda. Zvijezde su obično petokrake, ali postoje čak i one sa četrdeset krakova. Veličina im varira od jednog centimetra do jednog metra. S donje strane imaju nožice koje se kreću.

Hrane se svim vrstama školjki i nekim puževima. Velike su grabljivice. Plijen obaviju kracima i na njega priljube usta koja se nalaze s donje strane. Tada izbace želudac koji žrtvu usisa.

Morske zvijezde dišu preko kožnih škrga. Imaju dobro razvijeno čulo mirisa. Kraci koji otpadnu s morske zvijezde, vrlo lako ponovo izrastu. Kod nekih vrsta iz otpalog kraka može da se rodi nova jedinka i to je jedan od načina njihovog razmnožavanja.

Bonus video: