Završeno glasanje na Tajlandu

U nekim slučajevima, demonstranti su podigli barikade kako bi spriječili dolazak na glasačka mjesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2014. 12:24h

Na Tajlandu je danas završeno glasanje na parlamentarnim izborima, a demonstranti koji nastoje da spriječe ponovni izbor premijerke Jingluk Šinavatre onemogućili su glasanje u pojedinim djelovima zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici, a prenio AFP.

Biračka mjesta zatvorena su, kao što je i planirano, u 20 sati po lokalnom vremenu, navodi Izborna komisija, mada nekoliko stotina glasačkih mjesta i nije otvoreno ili je ranije zatvoreno zbog demonstranata.

Ipak, do zatvaranja izbornih mjesta nije javljeno o nekom težem nasilju.

Predstavnici lokalnih vlasti su rekli da je glasanje bilo ometeno u 127 od 375 izbornih jedinica širom zemlje i to zbog opozicije, koja želi odlazak s vlasti Jingluk Šinavatre sa mjesta premijera i formiranje "narodnog savjeta" koji bi nadgledao sprovođenje reformi i borio se protiv korupcije i kupovine glasova.

Na mnogim mjestima na jugu zemlje, gdje je uporište antivladinog pokreta, demonstranti su spriječili doturanje glasačkih listića i kutija, saopštila je Izborna komisija.

Saradnik njujorške organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč Sunai Phasuk optužbio je demonstrante za zaplašivanje tokom glasanja.

Podizali barikade

U nekim slučajevima, demonstranti su podigli barikade kako bi spriječili dolazak na glasačka mjesta. Na nekim mjestima, demonstranti su spriječili isporuku glasačkog materijala. Izborna komisija je saopštila da je na jugu zemlje gdje je jaka opozicija, bilo sličnih problema.

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra je danas glasala u sjeveroistočnom dijelu Bangkoka uz velike mjere obezbjeđenja, odnosno prisustvo policije u velikom broju.

"Ovo je značajan dan za zemlju. Želim da pozovem građane da izađu na izbore i podrže demokratiju", rekla je ona novinarima.

Opasnost od izbijanja nasilja postoji i danas nakon što je juče ranjeno sedam ljudi u pucnjavi usred dana u Bangkoku, između vladinih pristalica i demonstranata koji su nastojali da spriječe isporuku glasačkih listića.

Američki fotoreporter Džejms Nahtvej ranjen je u nogu, navodi američka novinska agencija AP.

Agencija AFP je javila da su u subotu uveče ubijena tri vojnika i jedan lokalni funkcioner u zasjedi pobunjenika na jugu zemlje.

Njihovo vozilo je prvo naletjelo na bombu na putu a zatim je na njih otvorena vatra. U napadu je ranjeno pet osoba, među njima tri vojnika.

Za ovaj napad se smatra da nije vezan za današnje izbore, iako su vojnici išli da postave jedno glasačko mjesto, već da je on dio nereda na jugu zemlje.

Na jugu zemlje je u posljednjih 10 godina poginulo više od 5.900 ljudi. U toj oblasti muslimanski pobunjenici traže veću autonomiju.

U političkim sukobljavanjima od novembra je poginulo 10, a povrijeđeno 577 ljudi

U zemlji ima 93.000 glasačkih mjesta, a Izborna komisija napominje da ima ovlašćenja da naloži vojsci i policiji da obezbijedi održavanje glasanja.

U političkim sukobljavanjima od novembra je poginulo 10, a povrijeđeno 577 ljudi.

Policija je uoči izbora saopštila da će širom zemlje rasporediti 100.000 pripadnika, dok će radi bezbjednosti u Bangkoku biti angažovano i 5.000 vojnika.

Za glasanje je registrovano više od 47 miliona birača.

Galerija

Bonus video: