Egipat: Nastavlja se suđenje Morsiju

Prethodno ročište je bilo odloženo zbog "vremenskih uslova" koji su onemogućili da se Morsi prebaci iz zatvora do suda
0 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.02.2014. 11:16h

Suđenje svrgnutom predsjedniku Egipta Mohamedu Morsiju za ubijanje opozicionih demonstranata 2012. godine biće nastavljeno danas, nakon što je on, na odvojenom suđenju, insistirao na tome da je i dalje legitimni predsjednik.

Danas bi u zgradi Policijske akademije u Kairu, koja se nalazi pod jakim obezbjeđenjem, trebalo da se održi treće ročište u sudskom procesu u kome su Morsi i još 14 osoba optuženi da su, kao članovi "Muslimanske braće", podsticali ubijanje opozicionih demonstranata u decembru 2012. ispred predsjedničke palate, prenio je AFP.

Prethodno ročište je bilo odloženo zbog "vremenskih uslova" koji su onemogućili da se Morsi prebaci iz zatvora do suda.

Islamistička koalicija koja podržava Morsija pozvala je danas na proteste širom zemlje "u znak podrške legitimnom izabranom predsjedniku", navodi francuska agencija.

Morsi se suočava sa još tri sudska procesa po različitim optužbama, a na početku suđenja 28. januara za bjekstvo iz zatvora 2011. je, iz staklenog kaveza u kome se nalazio zajedno sa još oko 20 optuženih, gnijevno insistirao na tome da je i dalje legitimni predsjednik Egipta.

Morsija čeka i suđenje zbog vrijeđanja sudije, kao i suđenje po optužbama za kovanje zavjere sa stranim organizacijama u cilju izvođenja "terorističkih djela".

Suđenje Morsiju smatra se testom za vojne vlasti u Egiptu, koje su na meti kritika zbog žestokih mjera koje primjenjuju protiv njegovih pristalica nakon što ga je vojska zbacila sa vlasti, navodi AFP.

Morsija, prvog egipatskog predsjednika koji je izabran na slobodnim izborima, svrgla je vojska u julu prošle godine, poslije masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Bonus video: