Snouden optužio i Kanadu: I oni prate svoje građane

Prema ovom Snoudenovom izvještaju, ova služba za praćenje komunikacija, koristila je informaciju iz aerodromskog Wi-Fi sistema tokom dvije nedjelje
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Edvard Snouden, Foto: Guardian
Ažurirano: 01.02.2014. 08:49h

Tajni dokument Edvarda Snoudena pokazao je da je vladina agencija Kanadska bezbjednosna agencija za komunikacije (CSEC) iskoristila informaciju sa internet servisa na kanadskom aerodromu da bi pratila bežične uređaje putnika.

Prema ovom Snoudenovom izvještaju, ova služba za praćenje komunikacija, koristila je informaciju iz aerodromskog Wi-Fi sistema tokom dvije nedjelje.

Za sada nije objavljeno o kojem se aerodromu radi, prenio je AP.

Agencija je na ovaj način mogla da prati putnike najmanje nedjelju dana, i dok se nalaze na drugim lokacijama širom Kanade, na kojima postoji Wi-Fi sistem.

Do dokumenta, datiranog 12. maja 2012. je došlo "Udruženje kanadskih emitera" i postavilo ga na svoj veb sajt.

Prema njemu, agencija je pratila podatke o lokacijama i telefonskim brojevima odlaznih i dolaznih poziva, ali ne i njihov sadržaj.

Agencija je najvjerovatnije prikupljala prvenstveno podatke stranih obavještajnih službi, presrećući razgovore i internet saobraćaj.

Ovakvu aktivnost zakonom je zabranjeno sprovoditi na Kanađanima, bez sudske dozvole.

Agencija je demantovala ove Snoudenove tvrdnje.

"Nijedan Kanađanin niti strani putnik nije bio praćen ni prisluškivan i nikakve informacije nijesu prikupljene ni upotrebljene. Dokument predstavlja tehničku prezentaciju između specijalista za matematičke modele, koji se svakodnevno koriste da se otkriju potencijalne prijetnje od stranih terorista", rekla je portparolka Agencije, Lori Salivan.

Bonus video: