Bijela kuća: Sirija da ubrza prenos oružja

"Svi znamo da sirijski režim ima mogućnosti da prenese to oružje", kazao je Karni
1 komentar(a)
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2014. 20:03h

Bijela kuća je pozvala Siriju da ubrza prenos hemijskog oružja do luke Latakija kako bi ono odatle moglo biti otpremljeno na uništavanje.

"Sirija mora odmah preduzeti neophodne korake kako bi ispunila svoje obaveze", rekao je novinarima portparol Bijele kuće Džej Karni, prenosi Rojters.

"Svi znamo da sirijski režim ima mogućnosti da prenese to oružje", kazao je Karni.

"Nastavićemo rad sa našim partnerima na tom pitanju kako bi održali pritisak na Asadov režim", dodao je on.

SAD su juče u zvaničnom obavještenju Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) izrazile zabrinutost što je samo četiri odsto opasnog hemijskog oružja uklonjeno iz Sirije i navele su da da je "još moguće da Sirija ispuni svoje obaveze" i ukloni hemijsko oružje.

"Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog neuspjeha vlasti Sirije da transportuje do (luke) Latakia sve hemijske agense i sirovine, iako su preuzele obaveze (mandat)", navedeno je u zvaničnom obavještenju upućenu na adresu haške organizacije, prenijela je agencija Rojters.

Samo dvije pošiljke od, oko 16 metričkih tona opasnog hemijskog oružja tzv. Kategorije 1 napustilo je sirijsku luku Latakia ovog mjeseca, kao dio dogovora o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije pod nadzorom Ujedinjenih nacija i OPCW .

Bonus video: