Kina: Proslavlja se Nova godina, strah od sukoba, katastrofa...

Ova godina biće, ako je suditi po majstorima feng šuija iz Hong Konga, dramatična pošto je riječ o Godini drvenog konja koja podrazumijeva dramatični element vatre
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 11:18h

Brojnim vatrometima osvijetljeno je nebo iznad Azije a milioni porodica okupili su se danas kako bi dočekali Godinu konja i tako počeli jednonedjeljnu proslavu kineske lunarne nove godine.

Stanovnici manjih gradova i sela u Kini slili su se u velike gradove kako bi obilježili najznačajniji praznik u zemlji uživanjem u kolačima od pirinča i razmjenjivanjem crvenih koverti punih "srećnog novca".

Lunarna nova godina u Kini je i trenutak kada na hiljade sezonskih radnika pohrli u avione, vozove i autobuse kako bi se vratili u rodne gradove i predstavlja najveću godišnju migraciju na svijetu.

Kineske zajednice širom Azije takođe su proslavile dolazak nove godine cvećem i darovima. U Hong Kongu će iznad luke Viktorija sjutra biti priređen veliki vatromet, piše AFP.

Lunarni kalendar računa se po ciklusima mjeseca i u kineskom folkloru opisuje ga 12 životinja. Konj, koji je na sedmom položaju, u Kini se tradicionalno povezuje sa lojalnošću i energijom i drugi je najpopularniji zodijački znak nakon zmaja.

Igračice se pripremaju da izvedu tardicionalan ples "konja" (foto: Reuters)

Ova godina biće, ako je suditi po majstorima feng šuija iz Hong Konga, dramatična pošto je riječ o Godini drvenog konja koja podrazumijeva dramatični element vatre.

To znači da će godina obilovati sukobima, katastrofama, rekordno visokim temperaturama, ekonomskim problemima u Aziji.

U četvrtak Peking je bio pun svjetlosti i zvukova jer su stanovnici cio dan bacali petarde kako bi otjerali zle duhove.

Danas, glavni grad Kine je pust pošto je većina sezonskih radnika otišla svojim kućama.

Državna televicija ČTV emitovala je petočasovni program sa komičarima, pjevačima i plesačima.

Ove godine francuska glumica Sofi Marso pjevala je "La Vie En Rose" u duetu sa kineskom pop zvijezdom Liju Huan.

Tradicionalne crvene koverte - hongbao ove godine su "apdejtovane" pošto su mobilni operateri ponudiuli čat aplikaciju preko koje su korisnici mogli da šalju kovertu sa do 200 juana (33 dolara).

Galerija

Bonus video: