IAEA: Vrijeme za "osjetljive teme" sa Iranom

Eksperti Agencije ove sedmice posjetili su rudnik uranijuma u Gačinu na jugu Irana, u provinciji Hormuzgan
55 pregleda 0 komentar(a)
Jukija Amano, Foto: Reuters
Jukija Amano, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2014. 10:24h

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je danas da je poslije nedavnog napretka u pregovorima sa Iranom vrijeme da se pokrenu "teža" pitanja i najavio da bi Agencija uskoro trebalo da pređe na razmatranje naročito osjetljive teme, vezane za moguću vojnu komponentu nuklearnih istraživanja.

"Pošli smo od mjera koje su praktične i lake za sprovođenje i potom ćemo preći na složenije stvari. Želimo da kao naredni potez uvrstimo na dnevni red pitanja sa "mogućom vojnom dimenzijom. Već smo o tome diskutovali i nastavićemo s diskusijom na narednom sastanku", rekao je Amano Agenciji Frans pres.

Sledeći susret IAEA i Irana treba da bude održan 8. februara.

Eksperti Agencije ove sedmice posjetili su rudnik uranijuma u Gačinu na jugu Irana, u provinciji Hormuzgan, u okviru okvirnog sporazuma o saradnji potpisanog u Teheranu 11. novembra 2013.

Ranije je u okviru istog sporazuma izvršena inspekcija postrojenja za proizvodnju teške vode u Araku, koju su strane ocijenile kao uspješnu.

AFP navodi da se u tom sporazumu, međutim, ne pominje posebno ranija optužba da su prije 2003. i verovatno potom, iranska nuklearna istraživanja imala to što IAEA naziva "mogućim vojnim dimenzijama".

Prošle godine 24. novembra međunarodna posrednička "šestorka" (pet zemalja stalnih članica Sajveta bezbjednosti UN i Njemačka) u Ženevi potpisala je sa Iranom prelazni sporazum sa planom zajedničkih aktivnosti.

U skladu s njim, Iran se obavezao da tokom šest mjeseci obustavi obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, da likvidira zalihe toliko obogaćenog uranijuma, zaustavi gradnju reaktora na tešku vodu u Araku, obustavi ugradnju novih centrifuga za obogaćivanje i omogući širi pristup inspektorima IAEA svojim nuklearnim objektima.

Zemlje Zapada će zauzvrat ublažiti sankcije Iranu, koji sumnjiče za nameru da proizvede nuklearno oružje.

Amano je u izjavi AFP-u rekao da je iz sporazuma od 24. novembra jasno da "sva prošla i sadašnja pitanja" moraju biti razriješena.

Bonus video: