SAD: Rusija krši sporazum o kontroli naoružanja

Taj sporazum dugo se smatrao jednim od temeljnih, poslije kojih je nastupio kraj "Hladnog rata"
8 komentar(a)
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Nuklearne rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2014. 15:41h

SAD su ovog mjeseca informisale saveznike u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) da je Rusija testirala novu krstareću raketu sa lansera sa tla.

Rusija je, naveli su zvaničnici SAD, testirala raketu uprkos sporazumu o kontroli naoružanja koji zabranjuje nuklearne rakete srednjeg dometa, piše "Njujork tajms".

"Američki činovnici pretpostavljaju da je Rusija počela da sprovodi testiranja rakete još 2008. godine. Takve testove isključuje sporazum koji zabranjuje rakete srednjeg dometa, koji su potpisali bivši predsjednik SAD Regan i bivši lider SSSR, Gorbačov 1987. godine", piše taj list.

Taj sporazum dugo se smatrao jednim od temeljnih, poslije kojih je nastupio kraj "Hladnog rata".

"Počev od maja 2013. godine, Rouz Gotemiler, službenik sa najvišim rangom za pitanje kontrole naoružanja u Stejt departmentu više puta je pokretala temu testiranja raketa sa ruskim kolegama.

Oni su odgovorili da su analizirali pitanje i da ga smatraju riješenim.

Međutim, činovnici administracije američkog predsjednika Baraka Obame još nisu spremni da zvanično proglase testiranje rakete kršenjem sporazuma iz 1987", navodi se u članku.

Zvanična predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da se SAD nikada ne kolebaju kada izražavaju zabrinutost Rusiji u vezi sa poštovanjem sporazuma, te da ni ovo pitanje nije izuzetak.

Bonus video: