SAD nudile pomoć Rusiji u obezbjeđivanju Sočija

Šojgu rekao da je Rusija "spremna" da se suoči sa izazovom obezbjeđivanja Zimskih olimpijskih igara
0 komentar(a)
Soči, Foto: Reuters
Soči, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2014. 13:58h

Pentagon je ponovo ponudio pomoć Rusiji u obezbjeđivanju ZOI u Sočiju, ali Moskva nije zainteresovana za taj predlog, saopštilo američko ministarstvo odbrane.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel hteo je da se uvjeri da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primio k znanju ozbiljnost predloga SAD o pomoći u obezbjeđivanju Igara, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa svojim američkim kolegom, Šojgu rekao da je Rusija "spremna" da se suoči sa izazovom obezbjeđivanja Zimskih olimpijskih igara, koje u Sočiju treba da se održe od 7. do 23. februara.

Dvojica zvaničnika su se dogovorili da će tokom Igara vojske dvije zemlje biti u kontaktu.

Bijela kuća je ove nedjelje izrazila zabrinutost zbog povećanog rizika od terorističkih napada tokom Igara, između ostalog i na američke zvaničnike.

Islamistička grupa sa Sjevernog Kavkaza je u ponedjeljak objavila video snimak u kojem prijeti da će izvršiti napade tokom Zimskih olimpijskih igara. Ta grupa preuzela je odgovornost za napade u Volgogradu u kojima su u decembru ubijene 34 osobe.

Sa Francuzima idu specijalci

Pripadnici specijalnih jedinica francuske policije i žandarmerije ići će na Zimske olimpijske igre u Socciju s francuskim sportistima, kako bi osigurali njihovu bezbjednost, saopštila je danas ministarka sporta Francuske Valeri Furnejron.

"Sve je učinjeno kako bi bila osigurana bezbjednost naših sportista i gledalaca. Specijalne jedinice francuskih bezbjednosnih snaga biće s našim sportistima", rekla je Valeri Furnejron dnevniku Parizijen.

Bonus video: