Šinavatra ignoriše narod i izbornu komisiju: Izbori 2. februara

Šef izborne komisije Omšaj Srisutijakorn rekao je danas da izbori treba da budu odloženi zbog opasnosti da dođe do nasilja na dan glasanja
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2014. 13:28h

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra odlučila je da izbori u toj zemlji budu održani 2. februara kao što je vlada i planirala, uprkos brojnim protestima.

Šinavatra je danas jrazgovarala s predstavnicima izborne komisije o mogućnosti odlaganja spornih prijevremenih izbora zakazanih za nedjelju, a vlada je danas na sastanku zaključila da izbori treba da se održe po planu.

Šef izborne komisije Omšaj Srisutijakorn rekao je danas da izbori treba da budu odloženi zbog opasnosti da dođe do nasilja na dan glasanja.

Antivladini demonstranti mjesecima protestuju na ulicama, traže odlazak premijerke i formiranje neizabranog "narodnog savjeta" koji bi sproveo određene reforme prije održavanja sljedećih izbora, i to za najranije godinu dana.

Oni smatraju da izbori ništa neće promijeniti bez reformi. Prošle nedjelje Ustavni sud je zaključio da parlamentarni izbori mogu da budu odloženi, ali je naveo da odluku o odlaganju može da donese premijerka u konsultacijama sa šefom izborne komisije.

Već su stotine antivladinih demonstranata okružili mjesto gdje će se premijerka sastati sa zvaničnicima izborne komisije. Vlada u ostavci je poslije današnjeg sastanka saopštila da izbori treba da se održe 2. februara, jer većina stanovništva to želi.

Premijerka Jingluk Šinavatra već tri mjeseca je suočena sa uličnim protestima na kojima se traži njena ostavka i kraj uticaja njenog brata Taksina Šinavatre, crnogorskog državljanina i bivšeg premijera svrgnutog u državnom udaru 2006.

Demonstranti optužuju SSinavatru, koji je u izgnanstvu, da nastavlja da vlada zemljom preko sestre. Demonstranti su u nedjelju blokirali pristup biralištima za ranije glasanje i rekli da će to isto uraditi 2. februara ako se izbori budu održali.

Opozicija smatra da bez reformi izbori neće donijeti ništa novo i da će vladajuća stranka ponovo pobijediti. Vladajuća stranka Puea Taj je već juče saopštila da je protiv odlaganja izbora, a glavna opoziciona stranka, Demokratska partija, već je najavila da će ih bojkotovati.

Galerija

Bonus video: