Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta: Da se nikad ne ponovi

27. januar, Međunarodni dan sjećanja ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 2006. godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 12:18h

Danas će se obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta uz molitve i apele da se nikada više ništa slično ne dogodi.

Komemoracije će se održati širom svijeta, uključujući i bivši nacistički logor Aušvic u kome je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od milion ljudi, većinom Jevreja.

27. januar, Međunarodni dan sjećanja ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 2006. godine, jer su na taj datum 1945. pripadnici Crvene armije upali u koncentracioni logor Aušvic-Birkenau i oslobodile ga.

Logor Aušvic je osnovan od strane nacističke Njemačke 1939, nakon što su okupirali Poljsku i u njega su najprije dovođeni Poljaci i politički protivnici.

Kada su nacisti počeli da primjenjuju plan o "konačnom rješenju" za jevreje, izgrađen je i Birkenau.

OEBS: Mlade posebno učiti o tragediji Holokausta

Ministar spoljnih poslova Švajcarske koja predsjedava OEBS-om, Didije Burkhalter pozvao je zemlje, članice te organizacije da pojačaju napore u borbi protiv antisemitizma i ostalih oblika netolerancije i da jačaju svijest, posebno mladih o tragediji holokausta, saopštio je OEBS.

"Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta je važna prilika za nas da razmišjamo o lekcijama iz prošlosti i da procijenimo šta svi možemo da uradimo da se suočimo sa današnjim aktima mržnje", naveo je Burkhalter koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Poljskoj.

Burkhalter je istakao da antisemitizam, diskriminacija Roma i Sinta i ostali oblici mržnje i netolerancije i dalje prijete stabilnosti i bezbjednosti.

"Moramo da pojačamo napore da spriječimo i borimo se protiv toga", dodao je on.

Mržnja i diskriminacija i dalje prijete: Brukhalter (foto: Reuters)

On je takođe podsjetio da su se članice OEBS-a obavezale na promovisanje sjećanja i edukaciju o tragediji holokausta, na podučavanje o toleranciji i značaju poštovanja svih etničkih i vjerskih grupa.

Burkhalter će odati poštu žrtvama holokausta prilikom posjete nekadašnjem nacističkom logoru Aušvic i Muzeju u Osvjećimu, u Poljskoj.

"Od ključnog značaja je da vlasti i civilno društvo u zemljama OEBS-a učine sve da pomognu mladim ljudima da shvate značenje te tragedije i da obezbijede da se ona nikada više ne dogodi", poručio je Burkhalter.

Galerija

Bonus video: