Kad već ne mora

Obamina promjena taktike: Donosiće odluke bez Kongresa

Takve najave, međutim, dočekane su prilično hladno na strani republikanaca, koji Obami zamjeraju da se tako krše osnovni principi raspodjele vlasti u Americi.
2 komentar(a)
19.02.2019. 15:39h

Američki predsjednik Barak Obama namerava da u ovoj godini koristi predsedničke izvršne naloge da bi progurao važne tačke svoje politike, najavljuju njegovi saradnici.

Takve najave, međutim, dočekane su prilično hladno na strani republikanaca, koji Obami zamjeraju da se tako krše osnovni principi raspodjele vlasti u Americi.

Savjetnik predsjednika SAD Den Fajfer kaže da je Obama morao prošle godine da se obrati Kongresu povodom zakona o imigracionoj reformi i produženju pomoći nezaposlenima, ali da više neće biti popustljiv prema kongresmenima u oblastima u kojima po zakonu ne treba da traži njihovu saglasnost.

Ovaj savetnik kaže da će sve detalje o planovima koji će označavati osnovu Obamine politike u ovoj godini, predsjednik iznijeti u utorak, tokom redovnog godišnjeg obraćanja naciji.

"Jasno će kazati da za neke stvari više neće čekati Kongres. Kada je u pitanju zapošljavanje, obuka za posao, obrazovanje, proizvodnja, pokušaće sam da pruži šansu američkim porodicama", objasnio je Fajfer.

Republikanski senator iz Kentakija i mogući predsjednički kandidat na izborima 2016. godine Rend Pol smatra da je to arogantan pristup predsjednika, čime se dovode u pitanje osnovni principi kontrole i balansa vlasti.

Obamin potez arogantan: Rend Pol, republikanski senator iz Kentakija (foto: Reuters)

"Dobrodošao u stvarni svijet Obama. Teško je da zakoni prođu, potrebno je da se dođe do dogovora, ali ne tako što će on bez obzira šta kaže Kongres sam donijeti neki zakon, već stvaranjem konsenzusa", ocijenio je senator Pol.

Mediji primjećuju da je do promjene u taktici Bijele kuće došlo nakon prošlogodišnjeg neuspjeha u usvajanju imigracione reforme i strože kontrole u prodaji oružja, pošto su oba zakona zaustavljena u Kongresu.

U Predstavničkom domu Kongresa većinu imaju republikanci, dok u Senatu većinu imaju demokrate.

U novembru ove godine biće održani izbori na kojima se bira oko dvije trećine svih senatora i kongresmena.

Galerija