Obama za pet godina 272 puta rekao "gej"

Klinton je jedini uspio da se približi Obami upotrebivši riječ 216 puta tokom dva mandata
69 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 15:36h

Koji američki predsjednik je upotrebio riječ "gej" više od ostalih u javnim obraćanjima, a ko je koristio najmanje ili uopšte nije? - istražila je američka grupa za gej prava "The Human Rights Campaign" i došla do zaključka da je predsjednik Barak Obama riječ "gej" upotrebio 272 puta od dolaska na vlast 2009.

To je znatno više od prethodnika Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg i mlađeg i Bila Klintona.

Klinton je jedini uspio da se približi Obami upotrebivši riječ 216 puta tokom dva mandata, navodi se u izvještaju ove grupe.

Sve ukupno, Klinton je riječ "gej" upotrebio 46 puta u govorima o homoseksualcima u vojsci i 80 puta kada je govorio o govoru mržnje i Metjuu Šepardu, gej studentu Univerziteta u Vajomingu koji je prebijen na smrt 1998. Njegovo ubistvo bacilo je svjetlo na nasilje nad homoseksualcima i podstaklo napore da se uvedu zakoni protiv govora i djela mržnje u SAD, piše AP.

Ni Buš stariji ni Regan nisu nikada upotrebili riječ, dok ju je Buš mlađi iskoristio dva puta uključujući i govor o bračnoj jednakosti.

Obama je takođe koristio riječi "lezbijka", "gej", "biseksualac" i "transrodno" ukupno 421 put, navodi se u izvještaju i dodaje da je takva vrsta obraćanja uticala u znatnoj mjeri na američko viđenje LGBT populacije i bračne jednakosti.

"Riječi imaju ogroman značaj, a kada predsjednik Obama koristi svoju platformu da kaže da su LGBT osobe Amerikanci kao i svi ostali, to ima ogroman, istorijski efekat", rekao je predsjednik organizacije Čad Grifin.

Društvo se takođe izmijenilo u posljednje tri decenije od dolaska Regana na vlast 1981. Borci za prava gej osoba borili su se dugo i teško za svoje ciljeve, sve više ljudi sada se slobodno deklarišu kao LBGT, a sve više Amerikanaca poznaje nekog ko je gej. Bitke se, piše AP, dobijaju i na izborima i u sudovima.

Prošle sedmice, istopolni brakovi su nadomak ostvarivanja u Virdžiniji pošto je državni tužilac najavio da će se boriti protiv, kako je rekao, neustavne zabrane ovih brakova. Cijeli pokret krenuo je u Masačusetsu 2004. Sada 17 američkih država, plus okrug Kolumbija ,dozvoljavaju istopolne brakove.

Galerija

Bonus video: