Kim Džong Un pozvao Seul na kraj vojnih tenzija

"Žalosno je što vlasti Južne Koreje imaju nekorektno ponašanje i negativan stav. Jug ne treba da sumnja u naše predloge, da ih pogrešno tumači", navodi se u pismu
1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2014. 10:06h

Sjeverna Koreja pozvala je na okončanje svih tenzija sa Seulom, u otvorenom pismu Južnoj Koreji, koje je upućeno po naredbi sjevernokorejskog lidera Kima Džong Una.

"Važno je poboljšati odnose između Sjevera i Juga i donijeti hrabru odluku kako bi se obustavile sve neprijateljske vojne akcije", navodi se u pismu Nacionalne komisije za odbranu Sjeverne Koreje, glavne vojne institucije u toj zemlji.

Komisija je prošle sedmice Južnoj Koreji predložila moguća rješenja, kako bi ta zemlja otkazala zajedničke vojne vježbe sa SAD i predložila moratorijum na eskalaciju uvredljive propagande između dvije zemlje.

Seul je te predloge odbacio, ocjenjujući da su "pogrešni" i upozorio da Pjongjang zauvrat priprema teren za nove provokacije u cilju izazivanja sukoba između dvije Koreje.

"Žalosno je što vlasti Južne Koreje imaju nekorektno ponašanje i negativan stav. Jug ne treba da sumnja u naše predloge, da ih pogrešno tumači i da brzo odbacuje naše ozbiljne i iskrene ponude", navodi se u pismu Sjeverne Koreje.

Pjongjang ne traži da Seul okonča svoje obične vojne vježbe već poziva da "obustavi vježbe koje imaju spoljnu podršku".

Tenzije između Seula i Pjongjanga uvijek rastu kada Južne Koreja ima zajedničke vojne vježbe sa SAD, jer Sjeverna Koreja smatra da su to pripreme za invaziju.

SAD imaju već više od pedeset godina nekoliko desetina hiljada vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Bonus video: