Njujork: Uhapšen osumnjičeni za spektakularnu pljačku iz 1978.

Oružana pljačka na aerodromu "JFK" iz 11. decembra 1978. punila je novinske stupce, Ukradeno je 5 miliona dolara u gotovini i nakit vrijedan milion dolara
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 09:12h

Mafijaš Vinsent Azaro (78) uhapšen je zbog oružane pljačke izvedene 1978. godine na aerodromu "JFK".

Spektakularna pljačka, obavljena prije 35 godina, ovjekovječena je u filmu Martina Scorsezea "Dobri momci".

Pljačka na aerodromu "JFK" iz 11. decembra 1978. punila je novinske stupce.

Bila je to najveća pljačka u istoriji Sjedinjenih Američkih Država u kojoj je ukradeno 5 miliona u gotovini i nakit vrijedan milion dolara, u vrijednosti današnjih 20 miliona dolara.

Azaro, bivši "ulični gazda" iz klana Bonano, jedne od pet njujorških porodica povezanih sa Koza Nostrom, jedini je koji je u optužnici direktno povezan sa tim razbojništvom.

Kako prenosi agencija AFP, uhapšen je u svom domu u u četvrti Kvins.

Njegov sin Džerom Azaro (55) i još dvojica članova porodice Bonano, Tomas Di Fiore (70) i Džon Ragano (52) takođe su uhapšeni u Njujorku.

Peta osoba, Džek Bonventre (46) se predao. Portparol saveznog suda rekao je da sada trebaju da se pojave na sudu u Bruklinu i izjasne se o krivici.

11. decembra 1978. grupa naoružanih i maskiranih muškaraca, dobro informisanih, onesposobila je 10-ak zaposlenih na aerodromu "JFK" i za samo sat odnijela iz sefa 5 miliona dolara gotovine i nakit, koji su bili dopremljeni iz Njemačke, "Lufthanzinim" teretnim avionom.

Osim jednog zaposlenog u "Lufthanzi" optuženog za pomaganje, niko nije osuđen za to razbojništvo, a novac i nakit nikada nisu pronađeni.

Film "Dobri momci", sa Robertom De Nirom, Rej Liotom i Džo Pešijem, iz 1990. govori o usponu i padu klana Lukjeze, jedne od pet njujorških mafijaških porodica, i o pljački na aerodromu "JFK".

Galerija

Bonus video: