Irak: Poginulo 50 pobunjenika

Među ubijenim bilo je nekoliko stranih boraca iz arapskih zemalja, a uništena je i velika količina municije, saopštilo je Ministarstvo odbrane
0 komentar(a)
Irak, Foto: Beta/AP
Irak, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.01.2014. 21:24h

U vazdušnim napadima vladinih snaga na iračku pokrajinu Al Anbar juče je poginulo 50 pobunjenika, saopštilo je večeras iračko ministarstvo odbrane.

Među ubijenim bilo je nekoliko stranih boraca iz arapskih zemalja, a uništena je i velika količina municije, saopštilo je ministarstvo.

Pokrajina Al Anbar na zapadu Iraka, zahvaćena je sukobima već nekoliko nedjelja, podsjetio je AFP.

Jučerašnji napadi su najnovija operacija režimskih snaga protiv sunitskih pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nekoliko urbanih djelova Al Anbara.

Čitave četvrti Ramadija, glavnog grada pokrajine, kao i u cjelini susjedni grad Faludžu, 60 kilometara zapadno od Bagdada, zauzeli su pobunjenici, poslije sukoba koji su počeli prošlog mjeseca u ta dva grada.

Diplomate, među njima i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pozvali su iračke vlasti da rade na nacionalnom pomirenju, budući da su pobunjenici ohrabreni nezadovoljstvom sunitske manjine koja se osjeća diskriminisanom od vlade u kojoj dominiraju šiiti.

Vlasti pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Ramadijem i Faludžom, oslanjajući se istovremeno na snage bezbjednosti i provladine plemenske milicije.

Bonus video: