Ko će platiti oslobađanje "Šokalskog"?

Oni su bili prebačeni na australijski brod za snabdijevanje koji je s njima nastavio put do baze Kejsi na Antarktiku da donese zalihe
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 09:44h

Ekspedicija 52 naučnika i turista stigla je u Australiju, našavši se prvi put na kopnu otkad su spaseni s ruskog broda koji je bio zarobljen u ledu Antarktika.

Istovremeno su nastavljene rasprave o tome ko će platiti operaciju spasavanja u kojoj su učestvovale SAD, Kina, Francuska i Australija.

Vođa ekpedicije Kris Turni novinarima u lučkom gradu Hobartu rekao je da još nije razjašnjeno ko će platiti operaciju njihovog spasavanja.

Turni i ostali članovi ekspedicije, koju su činili naučnici, turisti i novinari, evakuisani su sa ruskog broda "Akademik Šokalski" zarobljenog u ledu. Oni su bili prebačeni na australijski brod za snabdijevanje koji je s njima nastavio put do baze Kejsi na Antarktiku da donese zalihe, a potom ih vratio u Australiju.

Turnijeva ekpedicija na Antarktiku se kretala putem kojim je prije sto godina išla ekspedicija australijskog istraživača Daglasa Mosona, pri čemu su sadašnje naučne podatke sa tog terena poredili s naučnim podacima dobijenim tada.

Tokom tog putovanja u ledu se krajem decembra zaglavio ruski ledolomac na kojem su bili članovi ekspedicije.

Australija, Francuska i Kina potom su tamo uputili svoje ledolomce, jer međunarodne konvencije nalažu da su drugi brodovi u obavezi da učestvuju u spasavanju, pri čemu zemlje vlasnici tih brodova snose troškove takvih akcija.

Helikopterom sa kineskog ledolomca članovi ekspedicije prebačeni su sa ruskog broda na australijski ledolomac "Aurora Australis" 2. januara, a sljedećeg dana taj kineski brod takođe je prijavio da je zarobljen u ledu.

Veliki ledolomac Obalske straže SAD "Polarna zvezda" potom je bio poslat iz Sidneja kako bi pomogao spasavanju ruskog i kineskog broda, ali su se oba broda oslobodili iz leda prije nego što je stigao američki ledolomac.

Galerija

Bonus video: