Snouden: Nisam ruski špijun, radio sam bez ičije pomoći

Snouden je rekao da su "apsurdne" tvrdnje o tome kako ga je Rusija nagovorila na otkrivanje tajni i pomogle mu tokom cijelog procesa
78 pregleda 0 komentar(a)
Snouden, Foto: Beta/AP
Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.01.2014. 09:18h

Bivši saradnik američke obavještajne agencije Evdard Snouden odbacio je kao netačne tvrdnje nekih američkih političara da mu je Rusija pomagala u prikupljanju i objavljivanju povjerljivih podataka, objavio je časopis Njujorker.

Snouden je u razgovoru za taj list rekao da su "apsurdne" tvrdnje o tome kako ga je Rusija nagovorila na otkrivanje tajni i pomogle mu tokom cijelog procesa. "Jasno i nedvosmisleno sam djelovao sam, bez ičije pomoći, a najmanje pomoći neke vlade", naglasio je on.

"Optužbe se neće održati... Američki narod je pametniji nego što to političari misle", rekao je on.

Čelnik odbora za obavještajne djelatnosti predstavničkog doma SAD-a u nedjelju je izjavio da istražuje je li Snoudenu Rusija pomagala u krađi i otkrivanju tajni vlade SAD-a.

"Vjerujem da postoji razlog što je završio u rukama, toplom zagrljaju, agenta FSB-a u Moskvi. Ne mislim da je to slučajno", rekao je kongresnik Majk Rodžers za program televizijske postaje NBC "Meet the Press", pozivajući se na rusku obavještajnu agenciju koja je nasljednik sovjetskog KGB-a.

Senatorka Dajen Fajnstajn, koja je na čelu senatskog odbora za obavještajne djelatnosti, rekla je za isti televizijski program da je Snouden "lako mogao imati" pomoć iz Rusije.

"To u ovoj fazi još ne znamo", rekla je Fajnstajn. Ona je rekla da se Snouden zaposlio u Nacionalnoj agenciji za bezbjednost "sa namjerom da dođe do što može više materijala".

Za televizijsku stanicu ABC je predsjednik odbora za državnu bezbjednost predstavničkog doma Majkl Mekol takođe izrazio uvjerenje da je Snouden imao pomoć iz inostranstva.

"Čujte, ne mislim da se Snouden jednog jutra probudio i imao sredstva da to sam učini", rekao je.

"Lično mislim da ga je strana sila pripremala da učini što je učinio", rekao je Mekol.

Snouden je prošle godine pobjegao iz SAD-a u Hong Kong a potom u Rusiju gdje je dobio jednogodišnji azil. Zvaničnici SAD-a žele da se Snouden vrati u Sjedinjene Države radi sudskog procesa. Njegovo razotkrivanje velikog broja ukradenih tajnih dokumenata SAD-a izazvalo je rasprave u svijetu o razmjerima američkog elektronskog nadzora.

Bonus video: