Mračne posljedice sirijskog rata: Zatvorenicima vađene oči

Izvor, koji je fotografisao i do 50 tijela na dan, uspio je da napusti Siriju sa digitalnim kopijama fotografija
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 10:26h

Postoje čvrsti dokazi da su sirijske vlasti sistematski mučile i pogubile i do 11.000 zatvorenika, saopštila su juče trojica bivših tužilaca za ratne zločine samo dan uoči mirovne konferencije koja, kako mnogi sumnjaju, neće donijeti željene rezultate.

U studiji, koju su sačinila tri tužioca koja su radila u međunarodnim sudovima za ratne zločine i tri stručnjaka za forenziku, navodi se da su snage Bašara al Asada sistematski mučile i pogubile i do 11.000 zatvorenika.

Autori studije su imali priliku da vide 55.000 fotografija, većinu kojih je usnimio njihov izvor - fotograf sirijske policije, čiji posao je bio da dokumentuje smrtne slučajeve u Asadovima zatvorima.

Izvor, koji je fotografisao i do 50 tijela na dan, uspio je da napusti Siriju sa digitalnim kopijama fotografija.

„Na tijelima koja je usnimio od izbijanja rata zabilježeni su znaci izgladnjavanja, brutalnog prebijanja, davljenja i drugih oblika mučenja i pogubljenja“, napisali su tužioci. „U pojedinim slučajevima žrtvama su vađene oči“.

Bivšeg glavnog tužioca u tribunalu za ratne zločine počinjene u Sijera Leoneu i jednog od najuticajnijih britanskih tužilaca, Dezmonda de Silvu, ovi dokazi asociraju na nacističke logore.

„Neke od fotografijama koje smo vidjeli apsolutno podsjećaju na fotografije iz Belzena i Aušvica“, kazao je za Rojters De Silva, jedan od autora studije koju su naložile katarske vlasti.

Asadovi protivnici iz Nacionalne koalicije, koji su imali priliku da vide pomenute dokaze, poručili su da on mora podnijeti ostavku i odgovarati pred međunarodnim sudom za ratne zločine.

Nacionalna koalicija je pod pritiskom Zapada pristala da bude na današnjoj mirovnoj konferenciji o Siriji, poznatoj kao „Ženeva II”, u hotelu „Palas” u Montreu.

Posljednje pripreme za mirovnu konferenciju koja je počela danas u hotelu "Palas", Foto. AP/Beta

Do konferencije zamalo nije ni došlo zbog diplomatskog spora koji je izazvao generalni sekretar UN Ban Ki Mun. Ban je prvo pozvao u Ženevu iransku delegaciju da bi od toga odustao zbog prijetnji Nacionalne koalicije da zbog toga neće doći u Ženevu, pritiska Zapada i insistiranja Irana da nikada nije pristao na uslov koji su UN postavile za njihov dolazak – da prihvati zaključak sa prve mirovne konferencije u Ženevi, kojim se poziva na političku tranziciju u Siriji.

Zamjenik iranskog šefa diplomatije Abas Arakči okrivio je Zapad za zbrku.

„Više puta smo poručivali da Iran neće prihvatati nikakve preduslove“, kazao je za državnu televiziju.

„Bili smo voljni da čestvujemo na konferenciji 'Ženeva II', ali nećemo zbog nelogičnog insistiranja Amerike na postavljanju preduslova Iranu“.

Smanjivanje razdora između zaraćenih strana čini se kao težak zadatak a diplomate UN su naglasile da je današnji sastanak u Montreu samo početak, nakon kojeg će sigurno uslijediti dalji pregovori u Ženevi. Na pregovorima bi mogao biti postignut dogovor o razmjeni zatvorenika i pružanju humanitarne pomoći građanima.

Prošlo je 18 mjeseci od prethodne međunarodne mirovne konferencije, nazvane „Ženeva I“, koja je završena bezsupješno, a sve ostale diplomatske inicijative nisu urodile plodom.

„U najboljem slučaju, 'Ženeva II' će potvrditi sporazume postignute na prvoj ženevskoj konferenciji, pozvati na prekid vatre, možda razmjene zatvorenika i slično“, kazao je jedan zapadni diplomata.

„U isto vrijeme, oni koji učestvuju na pregovorima de facto daju legitimitet Damasku. Oni pregovoraju sa Asadovom vladom, koja je sa druge strane stola. Ovaj šou će se nastaviti dok god Asad bude na vlasti“.

Po dolasku u Ženevu, generalni sekretar Nacionalne koalicije Badr Džamus kazao je za Rojters: „Nećemo prihvatiti ništa manje od smjene kriminalca Bašara al Asada i njegovog režima, i privođenja ubica pravdi“.

Pregovori bi mogli povećati unutrašnje sukobe među pobunjeničkim grupama. Konferenciju bojkotuju moćne sunitske frakcije koje kontrolišu velike teritorije u Siriji. Oni su osudili Nacionalnu koaliciju, političku opoziciju u egzilu, kao izdajice zbog prisustvovanja konferenciji.

Sirijska delegacija zadržana u Atini

Sirijska delegacija zadržana je juče više sati u Atini, pošto je jedna tamošnja kompanija odbila da njihovom avionu dostavi gorivo, pozivajući se na trgovinski embargo koje je uvela Evropska unija. U saopštenju sirijske državne televizije se navodi da je avion bio četiri sata zadržan u Atini i da je zbog toga šef diplomatije Valid al Mualem mogao propustiti sastanak sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Avion je poslije četiri sata nastavio put. Vasilis Alevisopulos, šef Unije civilnih avijatičara, kazao je da je sirijskom avionu bilo dopušteno da sleti, ali da je jedna kompanije odbila da isporuči gorivo zbog sankcija EU.

Incident je uslijedio samo dan pošto su sirijski zvaničnici optužili Francusku da pokušava da sabotira pregovore time što je zabranila sirijskoj delegaciji do prođe kroz francuski vazdušni prostor na putu do Švajcarske.

U Montreu počela medjunarodna konferencija o Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun otvorio je jutros mirovnu konferenciju o Siriji u švajcarskom gradu Montreu, na kojoj su prvi put zajedno za stolom predstavnici sirijskog režzima i opozicije u izgnanstvu.

Ban je izjavio da su izazovi "ogromni" pred predstavnicima oko četrdeset zemalja i organizacija, među kojima su i šefovi ruske i američke diplomatije Sergej Lavrov i Džon Keri.

Foto: Reuters

Na konferenciji učestvuju predstavnici 39 zemalja, tri međunarodne organizacije kao i delagacije sirijske vlade i sirijske opozicione grupacije Nacionalna koalicija sirijske Revolucije i Oružanih snaga.

Galerija

Bonus video: