Trampova administracija uvodi nove sankcije Rusiji zbog trovanja Skripalja

Rojters prenosi da će sankcije biti sprovedene kroz dvije tranše, a očekuje se da se početne odnose na izvoz "osjetljivih dobara" koja su u prošlosti uključivala elektronske uređaje i komponente, kao i opremu za testiranje i kalibraciju korišćenu u avionici
5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2018. 20:00h

SAD su uvjerene da je ruska vlada koristila nervni gas u napadu na bivšeg ruskog agenta i njegovu ćerku u Britaniji i ubrzo će uvesti nove sankcije protiv Moskve.

"SAD su utvrdile da je pod CBW aktom (Zakon o kontroli hemijskog i biološkog naoružanja) vlada Ruske Federacije koristila hemijsko ili biološko oružje kršeći međunarodno pravo, i da je korisila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv svojih državljana", kazala je portparolka State Department-a, Heder Noret.

Ona je poručila da će sankcije stupiti na snagu od 22. avgusta.

Rojters prenosi da će sankcije biti sprovedene kroz dvije tranše, a očekuje se da se početne odnose na izvoz "osjetljivih dobara" koja su u prošlosti uključivala elektronske uređaje i komponente, kao i opremu za testiranje i kalibraciju korišćenu u avionici.

Sergej Skripalj, bivši obavještajac Rusije i njegova 33-ogodišnja ćerka Julija, pronađeni su bez svijesti na klupi u engleskom gradu Solsberiju u martu. Sumnja se da su otrovani nervnim gasom, Novičokom, koji je nekada proizvodio SSSR.

Bonus video: