CAR: Nastavlja se stradanje civila, afričke i francuske trupe nemoćne

Centralnoafrička Republika je u haosu poslije vojnog puča u martu 2013. godine, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke.
0 komentar(a)
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2014. 21:35h

U napadu na izbjeglički konvoj u Centralnoafričkoj Republici poginula su 23 civila, među kojima i tri djeteta, saopštila je danas nevladina organizacija Save the Children.

Prema prethodnim podacima te organizacije, u napadu na konvoj, koji se dogodio juče kod granice s Kamerunom, stradalo je 10 ljudi, a oko 50 je ranjeno.

"Ovaj napad pokazuje u kojoj mjeri su žene i djeca u opasnosti", rekao je zvaničnik organizacije Majk Mekasker.

Slični napadi s velikim brojem žrtava dogodili su se ovih dana u drugim djelovima Centralnoafričke Republike, nad kojima pripadnici afričkih i francuskih trupa ne uspijevaju da uspostave kontrolu.

Centralnoafrička Republika je u haosu poslije vojnog puča u martu 2013. godine, koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke, čiji se lider Mišel Đotodija tada proglasio predsjednikom drzzave.

Đotodija je 10. januara ove godine podnio ostavku zbog sukoba muslimana i hrišćana.

Savjet bezbjednosti UN odobrio je u decembru 2013. zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih zemalja na teritoriji Centralnoafričke Republike da bi se okončao tamošnji građanski rat.

Bonus video: