Turkmenistan: Nakon više od 20 godina građani će plaćati gas

Za sada se ne zna koliko će gas koštati.
56 pregleda 0 komentar(a)
Berdimuhamedov, Foto: EPA
Berdimuhamedov, Foto: EPA
Ažurirano: 18.01.2014. 20:37h

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov izjavio je da će vlasti te zemlje početi da ugrađuju čitače potrošnje gasa u domaćinstva, čime će biti prekinuta besplatna isporuka tog energenta stanovništvu.

Turkmenistan je energetski izuzetno bogat, a Berdimuhamedov je danas u televizijskom obraćanju izrazio nadu da će ugradnja čitača podstaći stanovništvo na efikasniju potrošnju energije.

Međutim, ni on ni državna kompanija za distribuciju gasa nijesu saopštili rokove sprovođenja. Za sada se ne zna koliko će gas koštati.

Ta odluka je donijeta u vrijeme kada autoritarna vlast Turkmenistana pokazuje prve znake da joj subvencionisanje domaće potrošnje energenata predstavlja pretežak ekonomski teret, dok joj s druge strane sve veći prioritet postaje profitabilni izvoz gasa.

Vlada je prije nekoliko mjeseci jasno stavila do znanja da je subvencionisana domaća potrošnja previše košta.

Na jednoj konferenciji kojoj je u oktobru prisustvovao predsjednik države, iznijet je podatak da besplatan gas za stanovništvo košta državu pet milijardi dolara mjesečno.

Turkmenistan, prema zvaničnim procjenama, posjeduje četvrte najveće rezerve prirodnog gasa u svijetu.

Tamo se gas, struja i voda isporučuju domaćinstvima besplatno od 1993. godine.

Kada je Berdimuhamedov došao na vlast, 2006. godine, parlament je produzzio tu politiku do 2030. godine.

Politika besplatnih isporuka gasa omoguchava režimu da sprovodi politiku "štapa i šargarepe" u zemlji s pet miliona stanovnika, uglavnom muslimana, u kojoj se guši protivljenje vlasti a nezavisni mediji nijesu dozvoljeni.

Berdimuhamedov, kojeg narod od milosste zove Arkadag (Zaštitnik), prije dvije godine je pobijedio na predsjedničkim izborima sa 97 odsto podrške izašlih na glasanje.

Izbori su ocijenjeni kao problematični.

Bonus video: