SAD: Kongres usvojio Zakon o budžetu, vlada mirna do oktobra

Mnogi predstavnici kažu kako će to omogućiti donošenje normalnog budžeta po prvi put od 2009., koja je bila godina na dužnosti predsjednika Baraka Obame.
0 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Reuters
Kongres SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2014. 10:36h

Američki Predstavnički dom je u srijedu uveče ubjedljivom većinom glasova usvojio zakon o budžetu za 2014. godinu koji iznosi 1,1 bilionn dolara.

Zakonom se eliminiše prijetnja prekida rada vlade do 30. septembra i otvara se mogućnost predstavnicima da napokon okončaju četiri godine haotičnog kriznog finansiranja države.

Za Zakon je glasalo 359 kongresmena, dok je protiv bilo svega 67 što pokazuje da obije partije u donjem domu u kome većinu čine republikanci snažno podržavaju ovakve mjere. Zakon sada ide na usvajanje u Senat koji kontrolišu demokrate.

Zakon je proizvod budžetskog dogovora postignutog u decembru koji takođe postavlja nivo trošenja za fiskalnu 2015. godinu i uklanja glavni izvor kongresnih sukoba za narednu godinu.

Mnogi predstavnici kažu kako će to omogućiti donošenje normalnog budžeta po prvi put od 2009., koja je bila godina na dužnosti predsjednika Baraka Obame.

Protekle četiri godine Kongres je finansirao vladine agencije serijom improvizovanih budžeta koji su predviđali mogućnosti i da vlada prestane sa radom.

Sukobi oko budžeta koje su izazivali zahtjevi republikanaca za smanjenjem deficita doživjeli su vrhunac u oktobru prošle godine kada je spor oko finansiranja Obamacare reformi zdravstvenog osiguranja izazvali 16-dnevni prekid u radu mnogih agencija i slanje na prinudni odmor hiljade vladinih službenika.

Suočen sa sve nižom popularnošću i djelimičnim izborima u novembru Kongres više ne pokazuje volju za politikom visokog rizika dopuštajući pregovaračima da dođu do dvostranačkog kompromisa.

Ipak nije sigurno da će se kompromis održati.

Do marta ili aprila Kongres treba da odobri novo povećanje granice saveznog zaduženja što su nedavno republikanci iskoristili kao sredstvo pritiska za veće rezanje potrošnje.

Bonus video: