Egipat glasao za novi Ustav

"Moguće je da odziv bude veći od 55 odsto, a za novi ustav je glasalo možda i više od 95 odsto birača"
0 komentar(a)
Egipat, referendum, Foto: Beta/AP
Egipat, referendum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.01.2014. 08:05h

Egipćani su na referendumu ubjedljivo izglasali novi ustav, izjavio je general-major Abdel Fatah Ohma, direktor za javne odnose ministarstva unutrašnjih poslova.

"Moguće je da odziv bude veći od 55 odsto, a za novi ustav je glasalo možda i više od 95 odsto birača", rekao je Otman za privatni satelitski kanal Al-Hajat.

Ti rezultati nisu iznenađene, prenio je Rojters. U kampanji za referendum, napominje britanska agencija, skoro da i nije bilo kritike novog ustava, kojeg podržavaju pristalice vojske koja je svrgla islamističkog predsjednika Mohameda Morsija.

Islamisti su se zalagali za bojkot referenduma.

Prelazna vlada je donijela odluku o održavanju referenduma kao prvi od nekoliko plebiscita kojima, kako je najavila, treba da bude ponovo ustanovljen izborni sistem do kraja godine.

Novi ustav zamijeniće ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Morsi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu.

Najviši pravni akt egipatske države biće očišćen od islamističkog jezika, a ono što je mnogo važnije - biće ojačane državne institucije koje su se suprotstavljale Morsijevom režimu - vojska, policija i sudstvo, prenio je AFP.

Bonus video: