I Japan priznao Gvaida za predsjednika Venecuele

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nikolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala
403 pregleda 0 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters
Gvaido, Foto: Reuters

Japan, veliki saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Dalekom istoku, danas je zvanično pružio podršku Huanu Gvaidu, lideru opozicije i samoproglašenom predsjedniku Venecuele.

“Izražavamo našu jasnu podršku privremenom predsjedniku Gvaidu. Japan se nada da će se u Venecueli uskoro održati slobodni i pošteni izbori“, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono, prenosi Anadolija.

On je, prema navodima japanskih medija, kazao da će Vlada Japana nastaviti pružati neophodnu podršku stanovnicima Venecuele i susjednim zemljama pogođenim previranjima.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nikolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Gvaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što je podržao SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

Bonus video: