NSA špijunira 100.000 računara u svijetu

"Aktivnosti NSA usmjerene su isključivo protiv opravdanih stranih obavještajnih ciljeva", izjavila je Vejni Vajns, predstavnica za štampu Agencije
0 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.01.2014. 15:12h

Američka Nacionalna služba za bezbjednost (NSA) postavila je špijunski softver u skoro 100.000 kompjutera širom svijeta, ali ne i u SAD, piše "Njujork tajms".

SAD na taj način mogu da nadziru računare, ali i da grade digitalnu mrežu preko koje mogu da vrše sajber napade, tvrdi američki dnevnik.

Mada je softver uglavnom instaliran kroz kompjuterske mreže, NSA raspolaže i tajnom tehnologijom koja joj omogućava da ulazi u datoteke i mijenja podatke u računarima čak i kada oni nisu povezani sa internetom, pokazuju dokumenta Agencije, a isto tvrde i stručnjaci i američki zvaničnici.

Tehnologija, koju NSA koristi od 2008. godine, koristi tajni kanal radio talasa koji se prenose putem čipova i USB kartica skrivenih u računaru.

Agencija za bezbjednost tvrdi da ti napori predstavljaju odbranu od stranih sajber napada, a ne ofanzivno sredstvo. Međutim, kada su Kinezi koristili sličan softver u računarskim sistemima američkih kompanija ili vladinih službi, Vašington je protestovao sa najvišeg nivoa, napominje "Njujork tajms".

Među glavnim metama NSA i Sajber komande Pentagona jesu Kineska armija, koju SAD optužuju za digitalne napade na američke industrijske i vojne ciljeve, obično radi krađe tehnologije ili informacija, kao i ruska vojska, meksička policija i narko karteli, trgovinske institucije u EU i pojedini partneri u borbu protiv terorizma, poput Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Nema dokaza da je NSA postavila špijunski softver ili koristila tehnologiju radio talasa na teritoriji SAD, piše njujorški list.

"Aktivnosti NSA usmjerene su isključivo protiv opravdanih stranih obavještajnih ciljeva", izjavila je Vejni Vajns, predstavnica za štampu Agencije.

"Mi ne koristimo obavještajne kapacitete za krađu trgovinskih tajni stranih kompanija kako bismo prosljeđivali te podatke američkim kompanijama."

U protekla dva mjeseca, objelodanjeni su tajni dokumenti o dijelu špijunskog programa, do kojih je došao odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden. Jedan holandski list objavio je mapu podružja u kojima su SAD koristile špijunski softver, ponekad u saradnji s lokalnim vlastima, a ponekad u tajnosti.

Dokumenta pokazuju da su SAD uspostavile dva centra u Kini iz kojih su ubacivali softver u računare. Takođe, isti program korišćen je i za sajber napade na iranska nuklearna postrojenja.

Peking zasad nije reagovao na izvještaj "Njujork tajmsa", ali kineski zvaničnici su ranije u više navrata upozoravali da je Kina meta međunarodne sajber špijunaže i tražili su globalnu kontrolu takve vrste nadzora.

Američki predsjednik Barak Obama trebalo bi u petak da saopšti mjere za ograničavanje programa nadziranja NSA.

Bonus video: