Talas vrućina

Na desetine požara bukti Australijom

Očekuje se da će najveći rizik od širenja požara biti u petak, kada su meteorolozi najavili jake nalete vjetra
0 komentar(a)
Australija, požari, Foto: Photoblog.nbcnews.com
Australija, požari, Foto: Photoblog.nbcnews.com
Ažurirano: 15.01.2014. 09:09h

Desetine požara izazvanih udarima groma bukti i danas širom ruralnih područja južne Australije u kojoj se očekuje da visoke temperature pogoršaju situaciju u narednih dan-dva.

U glavnom gradu države Južna Australija, Adelejdu, u utorak je izmjereno 45 stepeni Celzijusovih, što je blizu rekorda iz 1939. godine, kada je u tom gradu temperatura iznosila 46.1 stepen Celzijusovih.

Do utorka je u Južnoj Australiji bilo zabilježeno 350 požara, a najmanje 14 je nastavilo da bukti i danas, dok je u državi Viktorija bilo 256 požara, a 29 je i danas nastavilo da gori, od kojih je 16 van kontrole vatrogasaca, saopštili su predstavnici vatrogasnih službi u tim državama, prenijela je agencija AP.

Očekuje se da će najveći rizik od širenja požara biti u petak, kada su meteorolozi najavili jake nalete vjetra.

U Južnoj Australiji jedna žena je zadobila opekotine po rukama dok je pokušavala da spasi od požara svoju kuću u Rokleju, a u Viktoriji je ljekarska pomoć pružena desetorici vatrogasaca zbog iscrpljenosti organizma od toplote.

Izvještaja o materijalnoj šteti, zasad, nema.

U prijestonici Viktorije, Melburnu, gdje se održava teniski turnir Australijan open, učesnici su prinuđeni zbog visokih temperatura da stavljaju kese sa ledom na glavu i na vrat da bi se između poena rashladili.

Preporučujemo za Vas