Greenpeace: Odjeća svjetskih brendova je toksična

U posljednjoj istrazi, Grinpis je sproveo analizu nad 82 proizvoda proizvedena u 12 različitih zemalja, dok najveći broj tih proizvoda, njih 29, potiče iz Kine
57 pregleda 0 komentar(a)
odjeća, posao, Foto: Pinterest
odjeća, posao, Foto: Pinterest
Ažurirano: 14.01.2014. 14:59h

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih po ljudsko zdravlje pronađeni su u djeečjoj odjeći i obući koju proizvodi desetak svjetski poznatih brendova, saopštila je danas međunarodna ekološka organizacija Grinpis.

U okviru najnovije istrage, Grinpis je otkrio da makar jedan artikal svakog od tih brendova sadrži hemikalije koje mogu imati "štetne posljedice po reproduktivni, hormonalni ili imuni sistem ljudi".

Grinpis je i ranije dolazio do sličnih otkrića, a u 2012. je održao "toksičnu" modnu reviju u Pekingu, kako bi privukao pažnju javnosti na tvrdnje da dvije trećine odjevnih predmeta sadrži štetne hemikalije.

U posljednjoj istrazi, Grinpis je sproveo analizu nad 82 proizvoda proizvedena u 12 različitih zemalja, dok najveći broj tih proizvoda, njih 29, potiče iz Kine.

Od testiranih proizvoda, kod 50 artikala, ili 61 odsto, otkrivena je susptanca nonilfenol etoksilat, koja prema riječima Grinpisa, može uzrokovati poremećaj u radu hormona.

Bonus video: