Katastrofalan pad broja lavova na zapadu Afrike

Lavovi se danas kreću na samo 1,1 odsto teritorije koju su nekada koristili u zapadnoj Africi
90 pregleda 2 komentar(a)
lavovi, Foto: Mccullagh.org
lavovi, Foto: Mccullagh.org
Ažurirano: 14.01.2014. 12:02h

Broj lavova u divljini na zapadu Afrike doživio je "katastrofalan kolaps", pošto je u regionu ostalo samo oko 400 životinja, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Preostalo je, pritom, manje od 250 zrelih lavova u dobu za razmnožavanje, pa postoji bojazan da bi ove životinje mogle potpuno da nestanu.

Istraživanje neprofitne organizacije "Pantera" sprovedeno je u 17 zemalja, od Senegala do Nigerije, a trajalo je više od šest godina, prenio je BBC, uz ukazivanje da su lavovi iz zapadne Afrike genetički drugačiji od ostalih lavova u Africi.

Analiza iz 2005. godine pokazala je da su ove velike mačke živele u 21 različitom zaštićenom staništu, ali je nova studija pokazala da one danas žive u samo četiri staništa.

U izvještaju se navodi da se lavovi danas kreću na samo 1,1 odsto teritorije koju su nekada koristili u zapadnoj Africi.

"Veći dio njihovih staništa pretvoren je u poljoprivredno zemljište", izjavio je Filip Henšel, jedan od autora studije.

On je ocijenio da su rezultati istraživanja šokantni i da se ispostavilo da većina zaštićenih parkova postoji samo na papiru, pošto nemaju administraciju koja bi raspolagala budžetom, niti rendžerske patrole.

Istraživači su utvrdili da zapadnoafrički lavovi sada žive u samo pet zemalja: Senegalu, Nigeriji, Beninu, Nigeru i Burkini Faso. Pored uništavanja njihovih staništa, najveću prijetnju po opstanak lavova predstavlja krivolov.

Bonus video: