CAR: Novi talas nasilja, prijeti humanitarna katastrofa

Vjersko nasilje u toj državi je intenzivirano od kada su pobunjenici u martu prošle godine doveli na vlast prvog muslimanskog lidera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 09:12h

Najmanje 97 ljudi je ubijeno, a više od sto ranjeno od petka, u novom talasu sektaškog nasilja u sjeverozapadnoj Centralnoafričkoj republici (CAR).

"Na lokalitetu Bozoum, na sjeverozapadu, Crveni krst Centralnoafričke Republike registrovao je od petka 97 poginulih, 107 ranjenih i 14 hiljada raseljenihi", rekao je šef lokalnog ogranka Crvenog krsta Antoan Mbaobogo, navodeći da su žrtve uglavnom civili.

Vjersko nasilje u toj državi je intenzivirano od kada su pobunjenici u martu prošle godine doveli na vlast prvog muslimanskog lidera.

Mišel Đotodia u petak je podnio ostavku na mjesto predsjednika zbog velikog regionalnog pritiska.

Vjeruje se da je oko 20 odsto od ukupno 4,6 miliona stanovnika te zemlje napustilo svoje domove, pa se sve češće mogu čuti upozorenja da prijeti humanitarna katastrofa, prenosi Tanjug.

Međutim, mediji javljau da su sukobi u Bangiju počeli da jenjavaju nakon što su rivalski esktremisti položili oružje zbog primirja u čijem sklapanju je posredovala francuska vojska.

Posle Đotodijine ostavke, prelazni narodni savjet ima rok od dvije sedmice da izabere novog predsjednika.

Galerija

Bonus video: