Oštre kazne

Nigerija: Na snazi zakon o zabrani homoseksualnih brakova

"Više od 90 odsto Nigerijaca se protivi istopolnom braku. Stoga je ovaj zakon u skladu sa kulturološkim i religioznim stavovima našeg naroda"
5 komentar(a)
Gudlak Džonatan, Foto: En.wikipedia.org
Gudlak Džonatan, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 19.02.2019. 18:07h

Predsjednik Nigerije Gudlak Džonatan potpisao je zakon o zabrani brakova i civilnog partnerstva između homoseksualaca, izjavio je danas predsjednikov portparol Ruben Abati.

"Mogu da potvrdim da je predsjednik potpisao zakon, koji je time zvanično stupio na snagu", rekao je Abati, bez preciznog navođenja datuma, ali je dodao da se to dogodilo ovog mjeseca, prenela je agencija AFP, navodeći da je taj zakon prethodno izazvao sveopštu međunarodnu osudu.

Portparol je istakao da je Džonatan stavio potpis na Predlog zakona o istopolnim brakovima iz 2013. godine zato što je u skladu sa stavovima većine građana Nigerije prema braku homoseksualaca.

"Više od 90 odsto Nigerijaca se protivi istopolnom braku. Stoga je ovaj zakon u skladu sa kulturološkim i religioznim stavovima našeg naroda", rekao je Abati.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" je pozvala Džonatana da ne stavlja na snagu taj zakon, nazvavši ga diskriminatornim i upozoravajući na katastrofalne posljedice po zajednice lezbejki, gejeva i biseksualaca u Nigeriji.

U skladu sa novim zakonom, svako ko stupi u homoseksualni brak ili partnerstvo može da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina, a oni koji budu vodili ili učestvovali u događajima u gej klubovima, društvima i organizacijama, ili koji direktno ili indirektno u javnosti bude ispoljavali homoseksualne sklonosti, mogu da budu kažnjeni zatvorskom kaznom do 10 godina.