U Tel Avivu

Izrael: Spomenik gej žrtvama holokausta

Spomenik od betona trouglastog oblika, u jednom od parkova Tel Aviva, simbolizuje stradanje pripadnika LGBT populacije u nacističkom Trećem rajhu
3 komentar(a)
Spomenik gej žrtvama holokausta u Tel Avivu, Foto: AP/Oded Balilty
Spomenik gej žrtvama holokausta u Tel Avivu, Foto: AP/Oded Balilty
Ažurirano: 10.01.2014. 19:17h

U Tel Avivu je otkriven spomenik pripadnicima LGBT populacije žrtvama holokausta, koje su nacisti tokom Drugog svjetskog rata ubili zbog seksualne orijentacije.

Spomenik od betona trouglastog oblika, u jednom od parkova Tel Aviva, simbolizuje stradanje pripadnika LGBT populacije u nacističkom Trećem rajhu, što je svojevrsno prvo priznanje nejevrejskih žrtava holokausta.

"Mislim da je u Izraelu danas veoma važno da se istakne da je svako ljudsko biće jednako i da mi ne razmišljamo samo o sebi, već o svakome ko je stradao", rekao je na otkrivanju spomenika gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldaji.

Spomenik je sličan ružičastom trouglu, znaku koje su pripadnici LGBT populacije morali da nose u nacističkim koncentracionim logorima.

Na spomeniku je na engleskom, hebrejskom i njemačkom napisano: "U spomen na one koje je progonio nacistički režim zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog opredjeljenja".

Agencija AP prenijela je da se slični spomenici žrtvama holokausta koji su stradali zbog seksualne orijentacije nalaze u Amsterdamu, Berlinu, San Francisku i Sidneju.

U Izraelu postoji na desetine spomenika posvećene žrtvama holokausta, ali danas otkriveni spomenik u Tel Avivu je prvi koji je posvećen svim žrtvama holokausta ubijenim zbog njihove seksualne orijentacije. On pokazuje i da je Izrael jedna od najnaprednijih zemalja u svijetu kada je reč o pravima gej populacije, ocjenjuje AP.