Dogovor EU i Irana o nuklearnom programu

Taj sporazum, kako je naveo zamjenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Aragči, tek treba da ratifikuju zemlje potpisnice
4 komentar(a)
nuklearni program, Foto: The Guardian
nuklearni program, Foto: The Guardian
Ažurirano: 10.01.2014. 18:48h

Predstavnici Irana i EU postigli su danas u Ženevi dogovor o sprovođenju prelaznog sporazuma o nuklearnom programu Teherana.

Taj sporazum, kako je naveo zamjenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Aragči, tek treba da ratifikuju zemlje potpisnice.

"Pronašli smo rješenja za sve nesuglasice, ali sprovodjenje sporazuma iz Ženeve zavisi od konačne ratifikacije", rekao je Aragči iranskoj televiziji.

On je ocijenio da su dva dana pregovora s Helgom Šmit, pomoćnicom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton koja u pregovorima zastupa šest sila (Kinu, SAD, Rusiju, Francusku, Britaniju i Njemačku), bili "dobri, konstruktivni i napeti".

Aragči je rekao da će šefovi diplomatija zemalja koje su učestvovale u pregovorima 24. novembra u Ženevi objaviti saopštenje, i nije želio da precizira kada će početi sprovođenje sporazuma.

Navode iranskog diplomate o postizanju sporazuma nijesu odmah potvrdili evropski izvori.

Pregovori na nivou eksperata u Beču, pa u Ženevi, okončani su predlogom da 20. januara počne sprovođenje sporazuma, važnog za rješavanje spora oko nuklearnog programa Irana.

Taj sporazum predviđa da Teheran ograniči obogaćivanja uranijuma u periodu od šest mjeseci, tokom kojih Iranu neće biti uvođene dodatne ekonomske sankcije.

Posljednji krug pregovora u Ženevi imao je za cilj političko rješavanje tri sporna pitanja oko kojih prethodno nije bilo dogovora.

Bonus video: