PRVI DAN SANKCIJA IRANU

Bolton: Cilj sankcija nije smjena iranskog režima

Bolton je rekao za Foks njuz (Fox News) da cilj sankcija nije "promjena režima" u Teheranu, već da SAD žele "daleko jasnije" odricanje Irana od programa nuklearnog oružja i balističkih raketa, ali i od podrške terorizmu
54 pregleda 0 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Reuters
Džon Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2018. 15:18h

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je danas da su nove sankcije SAD Iranu uvedene s ciljem vršenja pritiska na iransku vladu da "jasno povuče" podršku međunarodnom terorizmu, kao i da se odustane od programa nuklearnog oružja i balističkih raketa i vojnih aktivnosti na Bliskom istoku.

SAD od danas primjenjuju nove stroge ekonomske sankcije prema Iranu poslije svog povlačenja iz nuklearnog sporazuma te zemlje sa šest velikih sila.

Bolton je rekao za Foks njuz (Fox News) da cilj sankcija nije "promjena režima" u Teheranu, već da SAD žele "daleko jasnije" odricanje Irana od programa nuklearnog oružja i balističkih raketa, ali i od podrške terorizmu.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je ranije danas povodom novih sankcija Iranu da se se zalaže jedino za mir u svijetu.

On je na Tviteru naveo da su sankcije Iranu zvanično uvedene i da niko ko poslovno sarađuje s Iranom neće moći da sarađuje sa SAD.

Američki predsjednik se dugo protivio nuklearnom sporazumu s Iranom i na kraju je ove godine povukao SAD iz tog dogovora, što su kritikovali drugi potpisnici, Evropska unija i Rusija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je SAD da vode "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

Prva faza sankcija podrazumeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Preporučujemo za Vas