KP Kine kaznila 182.000 zvaničnika

Si je istovremeno uveo oštre mjere štednje, uključujući ograničenja sredstava koji mogu da se potroše na bankete, kao i zabranu davanja i primanja poklona
0 komentar(a)
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2014. 11:51h

Vladajuća kineska Komunistička partija je tokom prošle godine kaznila više od 182.000 svojih zvaničnika u sklopu obimne akcije protiv korupcije.

Kineskoj Agenciji za borbu protiv korupcije je tokom 2013. dostavljeno više od 1,95 miliona prijava u kojima se navode sumnje o korupciji, od čega je istraženo 172.532 slučaja, izjavio je zamjenik Centralne komisije Komunističke partije za provjeru discipline Huang Šusjan, a prenijela agencija AFP.

On je dodao da je, kao rezultat tih istraga, ukupno 182.038 zvaničnika dobilo disciplinarne kazne, koje mogu da se kreću od pukog upozorenja pa sve do isključenja iz Partije ili čak i nešto gore.

Predsjednik Kine Sji Đinping je od dolaska na vlast prije nešto više od godinu dana započeo oštru borbu protiv korupcije, istakavši da bi ta pojava mogla da uništi Partiju.

Kineska javnost je veoma kritična prema slučajevima korupcije, pa je Si obećao da će oštro kažnjavati korumpirane visoke zvaničnike, poznate pod nazivom "tigrovi", kao i one na nižim položajima, nazvani "muve", kako bi očuvao čistoću Komunističke partije.

Si je istovremeno uveo oštre mjere štednje, uključujući ograničenja sredstava koji mogu da se potroše na bankete, kao i zabranu davanja i primanja poklona.

Od novembra prošle godine do danas je, kao posljedica istraga korupcije, "palo" najmanje 19 zvaničnika na položajima višim od nivoa zamjenika ministra, pokazali su zvanični podaci.

Bonus video: