Ledena zima bi SAD mogla da košta oko 5 milijardi, ali neki su i zaradili

Nedavno nevrijeme ipak nije uzrokovali ni blizu veliku štetu u poređenju sa Sendi, uraganom koji je, prema procjenama, prouzrokovao štetu u iznous od 65milijardi dolara
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 11:22h

Ledena zima koja je pogodila Sjedinjene Države mogla bi tu zemlju košta oko pet milijardi dolara, piše Gurdian.

Snijeg i led koji su zahvatili veći dio zemlje uticali su na oko 200 miliona ljudi, te donijeli najveći privredni zastoj od superoluje Sendi, koja je pogodila SAD prošle godine, kazao je Ivan Gold, viši potpredsjednik u Planalytics kompaniji iz Filadelfije.

Nedavno nevrijeme ipak nije uzrokovali ni blizu veliku štetu u poređenju sa Sendi, uraganom koji je, prema procjenama, prouzrokovao štetu u iznous od 65milijardi dolara.

Tokom ledenih dana u kojima je temperatura padala i do 50 stepeni Celzijusa ispod nule, otkazao Američka avio-kompanija US airlines otkazala je oko 20.000 letova i u gubitku je oko 50 miliona dolara.

Za JetBlue je nevrijeme posebno težak udarac, jer 80 odsto njihovih letova ide preko Njujorka ili Bostona.

I zatvaranje škola je uzelo svoj danak - djeca su ostajala kući, a roditelji su, čak i kad su radili od kuće, kako bi bili produktivni, ipak unajmljivali osobe za čuvanje djece tih dana.

Ovih dana je usljed zime popucao i velik broj cijevi, pa se tek očekuje procjena troškova naplate osiguranja po toj osnovi. Vlada je imala i neplanirane troškove trošenjem rezervi soli za ulice. Procjene drugih troškova tek slijede u narednih mjesec dana, kada počnu pristuzati i prvi računi za struju.

Od nevremena je neko ipak imao koristi - ovih dana veće prilive novca su zabilježili kablovski operatori, te supermarketi, u kojima su se građani snabdijevali namirnicama i pravili zalihe. Procjenjuje se da su online trgovci zaradili oko 30 milijardi dolara, piše Guardian.

Galerija

Bonus video: