SAD pale sa prvog mjesta nakon više decenija: Kina najveća trgovinska sila

Kako se procjenjuje, razlika između prošlogodišnje kineske i američke trgovine biće gotovo 250 milijardi dolara
107 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2014. 12:40h

Kina tvrdi da je "vrlo vjerovatno" pretekla SAD i postala vodeća zemlja u trgovini u svijetu preuzevši tako poziciju koju su SAD držale decenijama.

Najnoviji podaci pokazuju da je kineska trgovina u prošloj godini porasla za 7,6 odsto i dostigla 4,16 biliona dolara. SAD još nisu objavile podatke za cijelu 2013. a trgovinska razmjena te zemlje za 11 mjeseci prethodne godine vrijedjela je 3,5 biliona dolara.

Kina je 2009. godine postala najveći svjetski izvoznik robe. Raste i kineski uvoz zahvaljujući ekspanziji ekonomije. U 2013. je kineski izvoz porastao za 7,9 odsto na godišnjem nivou dok je uvoz povećan za 7,3 odsto.

"Vrlo je vjerovatno da je Kina nadmašila SAD i postala najveći svjetski trgovac", rekao je portparol kineske carine Dženg Juešeng, prenio je danas BBC.

Foto: Beta/АP

Kako se procjenjuje, razlika između prošlogodišnje kineske i američke trgovine biće gotovo 250 milijardi dolara. Međutim, posljednjih mjeseci pojavile su se sumnje u tačnost kineskih podataka o izvozu.

Naime, spekuliše se da su neki kineski izvoznici precijenili svoje isporuke nastojeći da izbjegnu ograničenja na unos sredstava u zemlju. Kineske vlasti preduzimaju mjere da riješe taj problem i u maju 2013. državni regulator za poslovanje sa devizama najavio je da će pojačati kontrolu izvoznih poslova i strogo kažnjavati kompanije koje daju lažne podatke.

Neki analitičari smatraju da je Kina, čak iako su cifre nekih izvoznika "naduvane", pretekla SAD i postala najveći svjetski trgovac. Oni očekuju da se jaz u vrijednosti kineske i američke trgovine poveća ove godine.

Galerija

Bonus video: