Pjongjang odbio predlog Seula o ujedinjavanju porodica

Južna Koreja i SAD svake godine izvode seriju zajedničkih vojnih vježbi, što Pjongjang redovno osuđuje
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.01.2014. 09:34h

Sjeverna Koreja odbila je predlog Južne Koreje da se nastavi sa programom ujedinjavanja porodica koje je Korejski rat razdvojio.

Program ponovnog ujedinjavanja porodica je u zastoju od posljednjeg takvog susreta razdvojenih članova porodica krajem 2010. godine, zbog tenzija između dvije Koreje, prenijela je agencija AP.

Dvije Koreje planirale su da nastave sa tim programom u septembru prošle godine, ali ga je Pjongjang u posljednjem trenutku naglo otkazao zbog navodnog "neprijateljstva" Južne Koreje.

Sjeverna Koreja će nastaviti sa ujedinjavanjem porodica samo ako se ponovo pokrene zajednički unosan turistički projekat u Sjevernoj Koreji.

Državni mediji Sjeverne Koreje su danas prenijeli da se razgovori o ujedinjavanju porodica mogu voditi ako Južna Koreja bude imala namjeru da razgovara njihove strane u vezi turističkog projekta.

Agencija AFP je prenijela da je Sjeverna Koreja odustala od nastavka programa ujedinjavanja porodica, prije svega zbog planiranih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD.

Južna Koreja i SAD svake godine izvode seriju zajedničkih vojnih vježbi, što Pjongjang redovno osuđuje i označava ih kao probe za invaziju.

Seul je izrazio žaljenje jer je Pjongjang humanitarnu stvar doveo u pitanje zbog regularnih vojnih vježbi sa SAD

Seul je izrazio žaljenje jer je Pjongjang humanitarnu stvar doveo u pitanje zbog regularnih vojnih vježbi sa SAD.

Milioni Korejaca ostali su razdvojeni poslije Korejskog rata (1950-1953), a mnogi su umrli bez šanse da se ponovo susretnu sa članovima svoje porodice.

Oko 72.000 Južnokorejaca, od kojih polovina ima više od 80 godina, još uvijek su živi i nalaze se na listama čekanja programa ujedinjavanja, po kome svaki put kada se odigrava susret porodica bude određeno samo nekoliko stotina njih.

Bonus video: