nezdrava statistika

Sve više pušača u svijetu, Crna Gora negdje u "zlatnoj sredini"

Najviše pušača u regionu imaju Makedonija i BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija
99 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.01.2014. 17:14h

Prema rezultatima studije koju su sproveli profesori sa američkog Univerziteta u Vašingtonu, Bosna i Hercegovina i Makedonija se nalaze u grupi zemalja sa najvećim brojem pušača u Evropi ali i u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, u studiji objavljenoj u Žurnalu Američke medicinske asocijacije, a koju je predvodio Institut za metriku i evaluaciju zdravstva Univerziteta u Vašingtonu, prikupljeni su podaci o broju pušača u 187 država svijeta.

Naime, prema ovom istraživanju, u regiji Balkana najveći broj pušača se nalazi u Makedoniji gdje cigarete koristi 37 odsto ukupne populacije.

Nakon Makedonije slijedi Bosna i Hercegovina gdje ima 32 odsto pušača, Hrvatska sa 31 posto, Srbija i Crna Gora sa po 27 posto i Albanija gdje je najmanje pušača i to 21 odsto ukupne populacije zemlje.

Od zemalja šire regije Balkana najviše pušača nalazi se u Grčkoj gdje 38 odsto populacije konzumira cigarete, a slijedi Bugarska sa 36 odsto, Rumunija i Mađarska sa po 28 odsto, Turska sa 26 odsto, Slovenija 24 odsto i Slovačka sa 23 odsto.

Od ostalih evropskih zemalja, u Njemačkoj ima 25 odsto pušača, Velikoj Britaniji 22 odsto, Francuskoj 31 odsto i Španiji 26 odsto.

S druge strane, najmanji broj pušača u Evropi nalazi se u skandinavskim zemljama, pa tako u Švedskoj puši 14 odsto stanovnika, Norveškoj 17 odsto, Finskoj 18 odsto i Danskoj 19 odsto.

Takođe, prema pomenutoj studiji, u svijetu danas ima više pušača nego osamdesetih godina prošlog stoljeća zbog porasta broja stanovnika i sve veće popularnosti cigareta u zemljama poput Kine, Indije i Rusije.

Tako je Kina dobila gotovo 100 miliona pušača u 2012. godini u odnosu na period od prije tri decenije, iako je broj pušača u toj zemlji opao sa 30 na 24 odsto.

Kina je 1980. godine imala 182 miliona pušača, a 2012. godine oko 282 miliona. Isto tako, Indija je dobila 35 miliona pušača, pa ih danas ima 110 miliona, iako je u toj zemlji pao broj pušača sa 19 na 13 odsto u odnosu na ukupnu populaciju.

Ipak, u studiji se navodi kako se najveći zdravstveni rizici javljaju u zemljama kao što su Kina, Grčka, Irska, Italija, Japan, Kuvajt, Koreja, Filipini, Urugvaj, Švajcarska i Rusija.

Posmatrano na svjetskom nivou, najveći procenat pušača ima Istočni Timor i to 61 odsto, Indonezija 57 odsto, Armenija 51,5 odsto, Rusija 51 odsto i Kipar sa 48 odsto.

Od ostalih zemalja, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ima 16 odsto pušača, Japanu 23 odsto, Kanadi 15 odsto, Brazilu 14 odsto, Argentini 20 odsto, Iranu 12 odsto, Sudijskoj Arabiji 14 odsto i Australiji 17 odsto.

S druge strane, zanimljivo je da je najmanji broj pušača u afričkim zemljama pa tako u Etopiji ima svega 4 odsto pušača kao i u Nigeriji i Nigeru, Sudanu pet odsto koliko ima i u Gani.

Inače, podaci su objavljeni kao dio serije članaka o duhanu u znak obilježavanja 50 godina od izdavanja prvog američkog izvještaja o rizicima pušenja.

Preporučujemo za Vas