Robert Gejts: Obama nije vjerovao u svoj rat

"Za njega je to bio samo način da se pronađe izlaz", napisao je Gejts, koji je bio sekretar odbrane od 2006. do 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 09:35h

Predsjednik SAD Barak Obama nije dovoljno vjerovao u ratnu strategiju svoje administracije u Avganistanu, tvrdi Obamin bivši sekretar odbrane Robert Gejts.

Gejts u svojim memoarima navodi da je američki predsjednik bio sumnjičav i nije bio siguran da li će ta strategija uopšte uspjeti.

Gejts je u memoarima kritikovao Obamu u vezi sa nekoliko pitanja u domenu odbrane, a posebno kad je riječ o Avganistanu.

On je napisao memoare - "Dužnost: memoari ratnog sekretara" koji će sljedeće sedmice biti objavljeni, a američki mediji danas prenose pojedine djelove.

"Za njega je to bio samo način da se pronađe izlaz", napisao je Gejts, koji je bio sekretar odbrane od 2006. do 2011. - prvo u administraciji predsjednika Džordža Buša, a potom u Obaminoj od 2008. godine.

"Vašington post" prenosi izvode memoara u kojima stoji da je Gejts 2010. zaključio da Obama "ne vjeruje u sopstvenu strategiju i ne smatra da je to njegov rat".

Gejts podsjeća i da je Obama te godine donio odluku da se u Avganistanu primeni Bušova ratna taktika iz Iraka, ali da nije bio u potunosti uvjeren da će njegova administracija uspjeti, prenosi Rojters.

"Nikada nisam sumnjao u Obaminu podršku vojnicima, jedino u njegovu podršku njihovoj misiji", napisao je bivši sekretar odbrane.

Gejt je opisao Obamu kao "čovjeka ličnog integriteta", a kasnije u memoarima priznaje da je Obama bio u pravu u pogledu svojih odluka u vezi sa Avganistanom.

Gejts je, takođe, kritikovao i Obamine saradnike, poput potpredsjednika Džoa Bajdena za koga je napisao da je bio protiv američkog vojnog rukovodstva.

Prema njemu, Bajden je "pogriješio u vezi sa skoro svakim velikim pitanjem u spoljnoj politici i nacionalnoj bezbjednosti u posljednje četiri decenije".

Po dolasku Obame u Bijelu kuću 2008, Gejts je prihvatio da nastavlja da i dalje obavlja funkciju sekretara odbrane čime je postao prvi šef Pentagona koji je služio predsjednicima koji dolaze iz dvije različite partije.

Bonus video: