Spriječen samoubilački napad Avganistanke: Brat je poslao da se raznese

Djevojčica se predala policiji pošto je, kako je kazala, provela noć van kuće jer ju je otac istukao
55 pregleda 5 komentar(a)
Spogmaj, Foto: EPA
Spogmaj, Foto: EPA
Ažurirano: 08.01.2014. 08:09h

Avganistanske vlasti tragaju za komandantom talibana koji je primorao svoju 10-godišnju sestru da izvede samoubilački bombaški napad.

Pošto su je optužili za „neprimjerene odnose“ sa policajcima, članovi porodice ubijedili su 10-godišnju Spogmaj da izvede samoubilački napad na stanicu pogranične policije u provinciji Helmand.

„Moj brat Zahir i njegov prijatelj Džabar primorali su me da obučen prsluk“, kazala je za Radio Slobodna Evropa. Ispričala je da ju je brat ispratio do obližnje rijeke koju je trebala da prepliva te noći, na putu do mete, ali da to nije uradila jer je voda bila suviše hladna. „Vratili su me kući i skinuli prsluk“.

Predala se policiji pošto je, kako je kazala, provela noć van kuće jer ju je otac istukao.

Talibani su tokom 12-godišnjeg rata protiv avganistanskih vlasti znali da regrutuju dječake za samoubilačke bombaške napade, ali je prava rijetkost da takve napade izvode djevojčice. Avganistanski zvaničnici ističu da mnoge maloljetne bombaše samoubice dovode iz medresa u plemenskim oblastima Pakistana. Za napad ih često pripremaju citatima iz Kurana, govoreći im sa će ih zaštititi od eksplozije.

Stručnjaci kažu da talibani regrutuju djecu za samobilačke bombaške napade jer misle da će oni lakše proći kontrolne punktove i detonirati eksploziv.

Talibani tvrde da njihov kodeks ratovanja ne dozvoljava upotrebu djece u ratu protiv avganistanske vlade i njenih saveznica iz NATO i da samoubilačke napade uglavnom izvode odrasli dobrovoljci.

Bonus video: