EU i Rusija na jednu, SAD na drugu oko Irana: Tramp ozbiljno zaprijetio

"Ako već postoji međunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane", rekla je Mogerini i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje
0 komentar(a)
Donald tramp, Foto: Reuters
Donald tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2018. 12:46h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da EU ohrabruje kompanije da razviju poslovanje sa Iranom jer ta zemlja ispunjava svoje obaveze u primjeni nuklearnog sporazuma. Federika Mogerini koja se nalazi u posjeti Novom Zelandu rekla je da EU ulaže napore da iranski narod ima ekonomsku korist koju donosi primjena nuklearnog sporazuma jer je to u interesu regiona i cijelog svijeta, prenijela je agencija AP. "Ako već postoji međunarodni nuklearni sporazum, treba da opstane", rekla je ona i dodala da će EU sama odlučivati s kim će da posluje.

Američki predsjednik Donald Tramp u maju je odlučio da se povuče iz nuklearnog sporazuma, a sinoć je potpisao ukaz o ponovnom uvođenju sankcija koje su jutros stupile snagu, prenijela je agencija Frans pres.

On je jutros nakon obraćanja Mogerini poslao još oštrije poruke da niko ko posluje sa Iranom, neće moći da posluje sa SAD. "Ja samo želim mir u svijetu, ništa više", poručio je Tramp na Tviteru. Prva faza sankcija podrazumijeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku. EU je juče izrazila žaljenje zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija i dodala da se od Irana očekuje da nastavi u potpunosti da sprovodi sve obaveze preuzete u okviru tog sporazuma. SAD su se povukle iz nuklearnog sporazuma Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koji je postignut u julu 2015. godine posle dugih i teških pregovora. Preostale potpisnice sporazuma obavezale su se da rade između ostalog na očuvanju i zadržavanju efikasnih finansijskih kanala s Iranom i da nastave iranski izvoz nafte i gasa.

Rusija je danas izrazila "duboko razočarenje" ponovnim uvođenjem američkih sankcija Iranu, i saopštila da će učiniti "sve što je neophodno" da bi se spasao nuklearni sporazum s tom zemljom. Vašington želi da "podrije" primjenu sporazuma, navela je Moskva. "Duboko smo razočarani odlukom SAD da uvede jednostrane sankcije Iranu", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. Moskva će "učiniti sve što je neophodno" za zaštitu nuklearnog sporazuma i svojih ekonomskih veza s Iranom, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: