Spaseni putnici plove ka Australiji

Zapadni vjetar koji će duvati do srijede pružio bi najbolju šansu ledolomcu "Snežni zmaj" da pobjegne od debelih santi leda
1 komentar(a)
Akademik Šokalski, Foto: Beta
Akademik Šokalski, Foto: Beta
Ažurirano: 07.01.2014. 14:51h

Putnici spaseni sa ruskog broda "Akademik Šokalski" na putu su ka australijskom južnom gradu Hobart, gdje će kako se očekuje stići za dvije nedjelje.

Kineski ledolomac, koji je učestvovao u misiji spasavanja putnika broda "Akademik Šokalski" i koji je potom sam okovan debelim ledom, uskoro bi mogao da se spasi, prenijela je agencija AFP.

Zapadni vjetar koji će duvati do srijede pružio bi najbolju šansu ledolomcu "Snežni zmaj" da pobjegne od debelih santi leda u kojima je zarobljen od petka, jer bi pomjerio neke sante oko broda, piše kineski list "Čajna dejli".

Grupa od 52 naučnika, turista i novinara, koji su bili u ruskom brodu zarobljenom u ledu na Antarktiku od 24. decembra i koji su spaseni 2. januara, putuju australijskim brodom "Aurora" ka svom odredištu u Australiji, a, kako se očekuje, večeras će stići u australijsku bazu u kojoj će dopuniti zalihe.

Spaseni putnici na "Aurori" očekuju se u prijestonici australijske federalne države Tasmanije, Hobartu, 22. januara, što je tri nedjelje kasnije od prvobitno planiranog povratka putnika na Novi Zeland.

Ruski turistički brod, sa 76 putnika i članova posade, ostao je od Badnje večeri, 24. decembra, zarobljen u ledenim vodama Antarktika, na 2700 kilometara južno od Hobarta.

Bonus video: