Ekstremne hladnoće paralisale Kanadu

Zbog temperature od minus 50 stepeni Celzijusa uz hladan vjetar (hladnije od površine Marsa) u kanadskoj preriji povećan je rizik od promrzlina i hipotermije
2 komentar(a)
Ekstremne hladnoće u Kanadi, Foto: Beta/AP
Ekstremne hladnoće u Kanadi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.01.2014. 17:20h

Ekstremna hladnoća u Kanadi poremetila je avionske letove i nastavu u školama, izazvala prekid u snabdijevanju električnom energijom i veliku štetu na putevima.

Zbog temperature od minus 50 stepeni Celzijusa uz hladan vjetar (hladnije od površine Marsa) u kanadskoj preriji povećan je rizik od promrzlina i hipotermije.

Toronto, Montreal i prestonica Otava pripremaju se za pad temperature za 40 stepeni za manje od 24 sata, poslije neobično visoke temperature (iznad nule) i kiše, prenosi AFP.

Kanadska meteorološka služba je upozorila sve koji planiraju da putuju na tešku situaciju u saobraćaju.

"Ljudima koji namjeravaju da izađu napolje savjetuje se maksimalan oprez. Izložena koža može se smrznuti za manje od pet minuta", poručila je ta služba.

Svaki deseti let sa međunarodnog aerodroma u Torontu je otkazan, a klizavi putevi i snažan vjetar uzrokovali su stotine automobilskih nesreća u centralnim provincijama Ontario i Kvebek.

Stanovnici oblasti Toronto još se oporavljaju od ledene oluje zbog koje je 300.000 potrošača ostalo u mraku tokom Božićnih praznika.

Više od 30.000 stanovnika provincije Njufaundlend još nema struju koja je nestala prošle nedjelje, tokom sniježne oluje.

Bonus video: