NSA dozvoljeno da prisluškuje u SAD

Odluka je donijeta usred oprečnih odluka druga dva savezna suda o tome da li je nadzorni program ustavan
1 komentar(a)
NSA, Foto: Beta/AP
NSA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2014. 14:20h

Američki sud koji se bavi špijunažom ponovo je donio presudu da NSA može da nastavi prikupljanje podataka o telefonskoj komunikaciji svih Amerikanaca.

Odluka je donijeta usred oprečnih odluka druga dva savezna suda o tome da li je nadzorni program ustavan, prenio je danas AP.

Krajem prošlog mjeseca je direktor američke Nacionalne obavještajne agencije Džejms Klaper objelodanio još dokumenata koji pokazuju kako je NSA prvi put autorizovana da počne prikupljanje telefonske i internet komunikacije radi otkrivanja terorista Al kaide.

Klaper je objasnio u saopštenju da je američki predsjednik Džordž Buš prvi autorizovao špijuniranje u oktobru 2001. godine, u okviru programa nadziranja terorista, neposredno poslije napada na SAD 11. septembra 2001, prenijela je agencija AP, dodavši da je Buš program objelodanio 2005. godine.

Program nadziranja terorista, koji je morao da bude produžavan naredbom predsjednika na svakih 30 do 60 dana, zamijenjen je zakonom o stranom obavještajnom nadziranju, po kome sud daje dozvolu prikupljanju podataka tajnim nadziranjem.

Američki predsjednik Barak Obama je prošlog mjeseca izjavio da će razmotriti neke promjene u programu nadziranja telefonske komunikacije Amerikanaca koji sprovodi NSA.

Federalni sud je krajem decembra presudio da je program prikupljanja podataka NSA neustavan, a predsjednički savjetnički panel predložio je 46 promjena u operacijama NSA.

Te preporuke uključuju i da NSA ide pred sud za svaku pretragu telefonske baze podataka i da tu bazu podataka čuva neka treća strana - ne vlada.

Bonus video: