U magarećem mesu pronašli DNK lisice

Novi skandal sa neispravnom hranom u Kini, namirnice povučene iz prodaje
56 pregleda 4 komentar(a)
magarac, Foto: Shutterstock.com
magarac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.01.2014. 08:05h

Trgovinski lanac „Volmart“ (WalMart Stores Inc), najveći svjetski maloprodajni lanac, povukao je magareće meso iz pojedinih prodavnica u Kini nakon što je testovima utvrđeno da je taj proizvod sadrži DNK drugih životinja, saopšteno je iz te američke kompanije.

„Volmart“ je ponudio obeštećenje klijentima koji su kupili neispravno magareće meso „Five Spice“ i pomaže lokalnim agencijama u istočnoj provinciji Šandong u sprovođenju istrage protiv njihovog dobavljača u Kini, prenio je Rojters saopštenje kompanije.

Uprava za hranu i ljekove provincije Šandong ranije je saopštila da se u spornom mesu nalazi meso lisice.

Ovaj skandal bi mogao poljuljati „Volmartovu“ reputaciju kvaliteta na kineskom prehrambenom tržištu vrijednom bilion (hiljadu milijardi) dolara na kojem u narednih nekoliko godina planira da otvori još 110 novih prodavnica.

„Ovo je još jedan udarac brendu 'Volmart', što znači da će bogati kupci početi da gube povjerenje koje su ranije imali“, prokomentarisao je Šaun Rejn, direktor Grupe za istraživanje kineskog tržišta (CMR) sa sjedištem u Šangaju.

Magareće meso veoma je popularno u određenim djelovima Kine, mada čini samo mali dio ukupne potrošnje mesa u zemlji. Prema zvaničnim podacima, u Kini je 2011. zaklano 2,4 miliona magaradi

Magareće meso veoma je popularno u određenim djelovima Kine, mada čini samo mali dio ukupne potrošnje mesa u zemlji. Prema zvaničnim podacima, u Kini je 2011. zaklano 2,4 miliona magaradi.

U Kini je pitanje bezbjednosti hrane veoma osjetljivo, nakon serije skandala koji su potresli zemlju u posljednjih nekoliko godina.

„Volmart“ je saopštio da je oformio tim za istragu incidenta, da će pooštriti pravila bezbjednosti hrane i preduzeti zakonske akcije protiv dobavljača, dodajući da je odgovorna osoba iz dobavljačke kompanije već uhapšena.

„Veoma nam je žao zbog cijele afere“, kazao je Greg Foran, direktor i predsjednik „Volmartovog“ ogranka u Kini.

Američki maloprodajni lanac ima problematičnu prošlost u ovoj zemlji. Kina je 2011. kaznila „Volmart“ i još jednu kompaniju sa 1,57 miliona dolara zbog manipulisanja cijenama proizvoda. „Volmart“, koji ima više od 400 objekata u Kini, te je godine takođe kažnjen jer je prodavao pačije meso kojem je istekao rok trajanja.

Bonus video: