Poljaku prijeti 55 godina zatvora zbog mučenja psa

"Oni koji brane prava životinja kažu da je zločin koji je počinio Cerkavski najgori slučaj zlostavljanja životinje koje je Boston ikad vidio"
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 15:17h

Poljski imigrant Radoslav Artur Cerkavski se suočava sa kaznom zatvora od 55 godina, po pet za svaku od 11 tačaka optužnice zbog zlostavljanja životinje. On se tereti da je izgladnjivao, izbo, palio, tukao i unakazio pit bula Kiju, nakon što je postao njen vlasnik, nadmećući se za psa na Craiglist stranici.

Kija je, prema pisanju portala lifewithdogs.tv pretrpjela strašnu sudbinu, koja je inspirisala jednu režiserku da napravi dokumentarni film koji će preispitati zakone koji tretiraju mučenje životinja, u cilju strožijih kazni za zlostavljače.

Polina Kučarski Karanta je režiser filma Štene Doe, kroz koji su intervjuisani policajci, borci za prava životinja, autori Facebook stranice posvećene Kiji...

"Oni koji brane prava životinja kažu da je zločin koji je počinio Cerkavski najgori slučaj zlostavljanja životinje koje je Boston ikad vidio", kaže ona.

Laura Hankins, od koje je Cerkavski i preuzeo psa, kaže da joj je srce slomljeno.

"Ne mogu da opišem kakvu krivicu i odgovornost osjećam zbog Kijine sudbine. Moja je odgovornost bila da joj nađem dobar dom. Ono što je njoj učinjeno je neljudski i odvratno. Ona je bila tako sladak pas", kaže Laura.

Radoslav Artur Cerkavski

Osim što žele da vide strožije kazne za one koji zlostavljaju životinje, autori peticije koja je pokrenuta nakon što je slučaj objavljen u javnosti, tražili su i da se zabrani oglašavanje kućnih ljubimaca na Craigslist stranici.

"Craigslist je čestomjesto gdje zlostavljači nalaze žrtve, jer se sve dešava anonimno, zbog čega nema nikakve odgovornosti, niti je proces udomljavanja uređen na način kako je to uređeno u skloništima i kod grupa za udomljavanje. Stoga tražimo da Craiglist promijeni svoju politiku, da dozvoli samo registrovanim skloništima da objavljuju oglase za udomljavanje ljubimaca, kako se ne bi ponovila tragedija kao ova sa ovim psom", navodi se u teksu peticije.

"Nadamo se da će u 2014. godini zakoni koji štite životinje biti bolji, da će kazne za zlostavljače i neodgovorne odgajivače biti strožije. Ljubimce ne bi trebalo oglašavati na stranicama poput Craigslist, gdje svako ko ima pristup internetu, bez obzira na svoje namjere, može da dođe do psa"; kaže Karanta, dodajući da je pravedno što Kijinom, ili zlostavljaču Šteneta Doe, kako se nesretni pas zove u njenom filmu, prijete godine zatvora.

"Zajedno možemo uraditi jako mnogo, a ljubav prema životinjama može da pomjeri planine", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: