Premijer Indije najavio povlačenje poslije izbora

Sing je već nekoliko puta izrazio namjeru da oslobodi put novom čelniku stranke Rahulu Gandiju
0 komentar(a)
Manmohan Sing, Foto: Ibnlive.in.com
Manmohan Sing, Foto: Ibnlive.in.com
Ažurirano: 03.01.2014. 10:06h

Indijski premijer Manmohan Sing (81) danas je izjavio da će se povući sa te funkcije poslije izbora zakazanih za ovu godinu, čak i u slučaju da njegova Kongresna partija priredi iznenađenje i osvoji vlast treći mandat zaredom.

"Za nekoliko mjeseci, poslije opštih izbora, predaću vlast novom premijeru", rekao je Sing u svojoj prvoj samostalnoj konferenciji za štampu u posljednje tri godine.

Sing je već nekoliko puta izrazio namjeru da oslobodi put novom čelniku stranke Rahulu Gandiju, nasljedniku dinastije Gandi, koja dominira političkom scenom Indije još od sticanja nezavisnosti 1947. godine.

"Rahula Gandija mnogo toga preporučuje za ovaj posao. Nadam se da će naša stranka donijeti tu odluku u odgovarajuće vrijeme", istakao je Sing.

Ankete, međutim, pokazuju da postoje veoma male šanse da Kongresna partija pobijedi na izborima koji bi trebalo da se održe do maja ove godine, kao i da bi pobjednik izbora mogla da bude opoziciona stranka Baratija Džanata, na čelu sa desničarom Narendrom Modijem.

Sing je u svoja dosadašnja dva mandata na mjestu premijera doživio da njegova nekad sjajna reputacija, stečena zahvaljujući uspjesima koje je postigao devedesetih godina prošlog vijeka kao ministar finansija, potamni uslijed niza korupcionaških skandala i usporenja indijskog privrednog rasta.

Bonus video: