Revidiranje

Šinzo Abe: Mijenjaćemo pacifistički ustav

"Mislim da će Japan do 2020. godine potpuno obnoviti svoj status i dati veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu i svijetu"
4 komentar(a)
Šinzo Abe, Japan, Foto: Rojters
Šinzo Abe, Japan, Foto: Rojters
19.02.2019. 20:06h

Premijer Japana kaže da bi pacifistički ustav zemlje, donesen poslije Drugog svjetskog rata da bi vojsku ograničio na samoodbranu, mogao da bude izmijenjen do 2020.

U novogodišnjem komentaru objavljenom u konzervativnom dnevnom listu "Sankej Šimbun", Šinzo Abe je rekao da "će ustav biti revidiran" do 2020. godine kada će Tokio biti domaćin ljetnjih Olimpijskih igara, javio je AFP.

"Mislim da će Japan do 2020. godine potpuno obnoviti svoj status i dati veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu i svijetu", kazao je Abe.

Japanski premijer je ovu izjavu dao nekoliko dana pošto je razljutio azijske susjede i razočarao Vašington posjetivši hram Jasukuni, posevećen žrtvama rata, uključujući lidere iz Drugog svjetskog rata.

Jasukuni se smatra simbolom japanske militarističke prošlosti, a pacifistički ustav su nametnule SAD poslije poraza Japana 1945. godine.

Abe se već duže vrijeme zalaže za izmjenu jednog od ključnih članova ustava koji ograničava japansku vojsku na samoodbranu i zabranjuje upotrebu sile u rješavanju međunarodnih sporova.