Hong Kong traži demokratiju

U Hongkokgu se nastavlja bitka oko pokušaja Pekinga da kontroliše ishod planiranih direktnih izbora za lidera grada 2017. godine
0 komentar(a)
Hong Kong, Foto: Beta/AP
Hong Kong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.01.2014. 20:47h

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Hongkongu tražeći od Kine da omogući potpunu demokratiju za ovaj grad.

U Hongkokgu se nastavlja bitka oko pokušaja Pekinga da kontroliše ishod planiranih direktnih izbora za lidera grada 2017. godine.

Demonstranti su na godišnjem skupu za demokratiju na prvi dan Nove godine uzvikivali slogane tražeći potpunu demokratiju u 2017. godini, ističući kao jedan od ključnih uslova otvorenu nominaciju kandidata kako bi svi, uključujući kritičare Kine, mogli da se kandiduju, javio je Rojters.

Kineski zvaničnici i ljevičarski listovi odbacili su taj zahtjev, ističući da Ustav grada nalaže da sve kandidate mora da odobri izborna komisija od 1.200 članova, među kojima većinu čine pristalice vlasti u Pekingu.

Pritisak je sve veći između demokratskih snaga u jednom od najvažnijih azijskih finansijskih centara, koji je vraćen pod kinesku upravu 1997. godine, i lidera Komunističke partije Kine, koji strahuju da bi na čelo Hongkonga mogao da dođe neki demokratski rival.

Neslaganje oko demokratske budućnosti grada moglo bi da kulminira na protestu zakazanom za jul ove godine pod nazivom "Okupirajmo Central", centralni poslovni kvart u Hongkongu, tokom kog su organizatori najavili da će blokirati taj dio grada.

Bonus video: